Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Lecțiile de management ale lui Mourinho, cel mai mediatizat antrenor din lume

Echipele de fotbal sunt acum niște adevărate întreprinderi. S-au terminat vremurile în care singurele intrări de bani erau generate de vânzarea biletelor și primele pentru campionatele câștigate. Astăzi, rețetele publicitare și drepturile de televizare sunt atât de importante încât cursa către titluri este încrâncenată, iar prețurile și salariile jucătorilor și antrenorilor au ajuns la niveluri astronomice. Mourinho, „the Special One”, este unul dintre managerii cu cele mai mari reușite. Din 2002, el a câștigat campionate în patru țări diferite, două ligi ale campionilor și o dată cupa UEFA. Personalitatea și caracterul său fac din el antrenorul cel mai mediatizat din lume.

Un stil de antrenament unic, pasionat și perseverent

Contrar majorității antrenorilor care au avut cariere reușite sau nu ca jucători, Mourinho n-a practicat niciodată fotbalul ca jucător profesionist; în ciuda acestui fapt, dragostea și pasiunea sa pentru fotbal nu au limite. Este un antrenor care iubește terenurile de fotbal, zgomotul publicului și provocările victoriilor. Totuși nu s-a bazat numai pe dragostea sa pentru fotbal pentru a triumfa, ci pe o muncă grea și pe voința sa de ucenicie fără echivoc. Deprinzând tehnica antrenoratului de la Bobby Robson și Van Gaal, Mourinho și-a creat un stil propriu, al lui, și a dezvoltat tehnicile manageriale, psihologice și de comunicare necesare îndeplinirii muncii sale. De notat că „omul pasionat de munca sa nu are sentimentul că muncește”, și că, în întreprindere sau oriunde în altă parte, „trebuie să muncești din greu în tăcere și să lași succesul să facă zgomot”.

Descoperitor și dezvoltator de talente

La sosirea sa la Real Madrid, echipa era dominată puternic de FC Barcelona a lui Guardiola. Totuși, Mourinho a știut să transforme moralul jucătorilor transferându-le spiritul său de învingător. El a recrutat tineri și a dezvoltat talentul celorlalți. Atunci când performanțele erau medii și era gata să părăsească clubul, nivelul lui Benzema a crescut în mod miraculos grație impactului lecțiilor lui Mourinho. Același efect a fost observat la Chelsea, cu jucători ca Lampard și John Terry, care s-au transformat în adevărați lideri grație acestui antrenor. În întreprindere, dezvoltarea talentelor trece printr-un acompaniament, o formare continuă și o încurajare pentru asumarea inițiativei printr-un stil de management delegativ.

Un stil de management personalizat și echitabil

Iker Casillas, este o legendă vie și un portar de neatins în echipă. Din cauza scăderii nivelului său, Mourinho l-a înlocuit cu Diego Lopez, în ciuda criticilor din media și a presiunii „publicului”. Această decizie bazată pe randamentul jucătorului arată caracterul puternic și personalitatea acestui antrenor pentru care niciun jucător, oricare ar fi popularitatea sa, nu este deasupra clubului. Este important să adaptezi stilul de management la personalitate și talent, dar este necesar să fii echitabil și corect față de membrii unei echipe. Un tratament special poate fi acordat grație randamentului și nu celebrității. Această decizie a vehiculat un mesaj puternic către toți jucătorii: „titularizarea trebuie meritată”. Mourinho n-ar fi luat niciodată o asemenea decizie fără talentul portarului Lopez. Managerii în întreprindere trebuie în mod imperativ să impună disciplina și rigoarea creând în același timp o bună ambianță de lucru și să pregătească schimbul următor pentru a evita ca organizația să depindă de anumite persoane.

Stabilitatea familială și emoțională a unui mare mananger

Dacă Mourinho creează întotdeauna evenimente prin reacțiile sale, prin provocările de pe teren și declarațiile sale în conferințele de presă, viața sa privată rămâne protejată, calmă, departe de camere de filmat și de „paparazzi”, ceea ce lasă să se ghicească faptul că are o viață de familie liniștită și înfloritoare. Pentru el, lucrurile sunt clare, „nu poate fi lider în teren dacă nu este lider în familia sa”. Pe scurt, securitatea și stabilitatea familială și emoțională contribuie puternic la reușita managerilor.

Alte articole recomandate:

Despre Principiul lui Peter şi Legea Oamenilor de Nimic (The Law of Crappy People)

8 idei preconcepute despre proiectul de digitalizare

Greșeli frecvente în outsourcing

Cum să vă vedeţi întreprinderea prin ochii clienţilor şi ai colaboratorilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *