Pentru un manager este important să fie și lider
Un lider important clădește relații cu angajații, managerii și, de fapt, cu toată lumea. Această aptitudine este probabil cel mai bine cunoscută în lumea afacerilor ca „networking”, un termen care sugerează că relaționarea de business se construiește numai cu aceia care îți pot da ceva în schimb. Dar în locul acestui mod de a gândi, amintiți-vă că oamenii vor ajuta mai curând pe cineva bun, grijuliu și cinstit decât pe cei care par să relaționeze numai atunci când au ceva de câștigat.
Comunicarea efectivă este o necesitate. Pentru a fi lider, abilitatea de a comunica cu ceilalți despre ceea ce vrei sau ai nevoie, într-o manieră clară și concisă este imperativă. Un lider are un plan în minte și pentru a-l duce la îndeplinire trebuie să-l comunice cumva celor care îl pot ajuta să-și completeze proiectul. Deși nu se află mereu printre prioritățile fiecăruia dintre noi, încercați să nu vă uitați manierele și regula de aur a rostirii cuvintelor „vă rog” și „mulțumesc”, de fiecare dată.
Un mare lider conduce prin exemplu. Fiți gata să săriți și să ajutați pe cineva de câte ori este nevoie. Dacă podeaua trebuie măturată, luați o mătură. Dacă un client are nevoie de ajutor, vorbiți cu el. Angajații care-și văd liderii făcând orice, oricând, sunt de obicei mai dornici să muncească mai mult.
Cei mai buni lideri îi ajută pe ceilalți să-și dezvolte calitățile. Acești lideri îi formează pe cei care au talent pentru anumite activități. Ei îi promovează pe aceștia înaintea altora în organizație. Ei observă când alții se chinuie și îi ajută să prindă „funia”, într-un mod în care învață ceva.
Liderii știu să dezvolte echipe și știu cum să facă aceste echipe să lucreze bine împreună. Construirea unei echipe este o aptitudine inestimabilă, iar un lider bun știe să dezvolte echipa pe baza încrederii, a respectului și a onestității. Un lider adevărat acordă toate meritele pentru realizări echipei lui și nu își asumă niciunul în nume personal.
Alte articole recomandate:
Semnele prevestitoare ale reușitei
Acordurile toltece – stâlpi ai leadership-ului în secolul 21