Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Despre organizațiile eliberate (sau libere)

Modelele clasice de management sunt pe cale să cunoască bulversări profunde. O organizație nu mai este condusă ca acum 15 sau 20 da ani.

Astăzi începe să devină vizibilă o nouă formă de management, în care salariații sunt mai liberi, organizația eliberată. Mulți spun că această formă de organizare este nouă, dar ea a fost descrisă sub numele de „adhocrație” sau organizație inovatoare de către Mintzberg încă din a doua parte a anilor ’70.

Un nou concept?

Conform unor articole, este un concept dezvoltat de Brian Carney și Isaac Getz, care subliniază că un grad de libertate și de autonomie mai ridicat al salariaților crește productivitatea și eficiența organizației. Salariații sunt cei care au mai multă putere să semnaleze ce schimbări trebuie operate în sânul unei organizații pentru o dezvoltare coerentă și eficientă a acesteia. Cerându-le în mod regulat părerea și lăsându-le mai multă autonomie, o organizație va prospera într-un mod mai armonios.

Dar, fiind de acord cu concluziile, mi se pare, așa cum am spus, un fel de reinventare a apei calde…

Revizuirea organizației ierarhice

Organizațiile tradiționale se vor piramidale și ierarhizate, dar acest lucru are consecințe uneori negative în caz de criză: lipsa inovării, a reactivității și a flexibilității. Organizația eliberată propune un alt model, mai suplu, unde fiecare va regăsi o implicare reală și deci o motivație sigură pentru a face împreună organizația să avanseze. Modificându-și structura ierarhică, o organizație devine mai vie, mai adaptată.

Unele dintre ele au reușit o creștere de până la 15% efectuând aceste prime schimbări. Este cazul întreprinderii WL Gore, creatoarea faimosului Gore Tex.

Câteva etape

Pentru ca organizația dumneavoastră să se elibereze, iată câteva etape de urmat:

  • Trebuie să vă asigurați că toți salariații sunt tratați în aceeași manieră. Și atunci vom vorbi de o egalitate intrinsecă. Fiecare are dreptul la același respect și la aceeași bunăvoință din partea echipei manageriale. Dumneavoastră, ca manager, deveniți un creator al unui mediu de lucru, astfel încât fiecare să fie pus în valoare și recunoscut pentru munca sa.
  • Personalul, salariații, colaboratorii trebuie să treacă toți printr-o dezvoltare personală: fiecare trebuie să fie capabil să-și exprime opiniile și ideile. Fiecare trebuie să poată fi incitat să preia inițiative. De ce să nu apară, de exemplu, ateliere creative? Aici, managerul devine un acompaniator, un germen de dezvoltare.
  • Oricine trebuie să poată deveni mai autonom. Fiecare își gestionează activitatea cotidiană grație unui lider care a fost ales de ei. Managerii se pun în serviciul salariaților, în timp ce în mod tradițional este invers. Este o ocazie perfectă de a renunța la anumite semne exterioare ale puterii.

Și acum o întrebare finală: ce părere aveți despre dezvoltarea acestui tip de organizație în România? (Este foarte frumos să citești despre concepte dezvoltate și aplicate în lume, dar majoritatea dintre noi, românii, ne desfășurăm activitatea pe plaiurile mioritice și ne interesează în cel mai înalt grad să ne îmbunătățim viața aici, nu în altă parte…)

Alte articole recomandate:

Cum să înveți gândirea critică

Trei sfaturi pentru crearea criteriilor de evaluare a afacerii

De ce femeile sunt manageri mai buni decât bărbații

Stăpânirea artei de a spune lucruri bune despre dumneavoastră fără a părea lăudăros

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *