Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Antreprenori, cântăriți bine riscurile pe drumul spre succes

Asumarea riscurilor merge mână-n mână cu spiritul de întreprinzător. Lansarea propriei afaceri este o aventură intensă și percutantă pentru că sunteți responsabil de propriul destin și riscați foarte mult. Alergați spre succes, ideea dumneavoastră este în mod evident genială și vedeți deja beneficiile… Însă înainte de a ajunge acolo, măsurați corect riscurile pe care vi le asumați. Iată câteva dintre riscurile care vă așteaptă pe drumul spre succes.

Abandonarea unui venit regulat

Dacă erați salariatul unei întreprinderi, trebuie să-i spuneți adio acestuia și viramentului regulat, oricare ar fi rezultatul. Rare sunt întreprinderile care vă vor reangaja, dacă proiectul dumneavoastră de creare a unei întreprinderi nu reușește sau nu durează. Începerea aventurii înseamnă să săriți în apă, fără nicio garanție a unui venit regulat, mai ales în primele luni sau ani ai lansării întreprinderii dumneavoastră.

Sacrificarea patrimoniului propriu

La început trebuie să adunați capital. Vă puteți baza proiectul pe finanțări exterioare, un investitor dintre relațiile dumneavoastră, subvenții de stat sau regionale, ori o campanie de crowdfunding. Cel mai adesea pentru a completa aceste finanțări sau pur și simplu pentru a-i asigura pe investirorii care vi se alătură, trebuie să vă investiți economiile personale. Nu sunteți obligat să puneți totul pe masă, este chiar mai bine să păstrați o parte ca resursă de siguranță pentru cazul în care afacerea dumneavoastră nu merge cum trebuie. În orice caz vă diminuați marja de sonfort și de siguranță.

Alimentarea din surse proprii a unei nevoi de numerar

În ciuda liniilor de credit, în ciuda unei cifre de afaceri care asigură un anumil flux de trezorerie, principalul stres vine din ajungerea la fundul sacului. Vă puteți trezi în plin exercițiu rentabil și totuși cu trezoreria goală și la capătul liniilor de credit pe care vi le-au acordat băncile. În acest caz, pentru a contracara riscul unei încetări de plăți sau de a nu putea plăti salariile, vă expuneți nevoii de a apela la propriile resurse financiare pentru a salva situația.

Supraestimarea valorii adăugate

În ciuda tuturor studiilor și a testelor pe care le puteți face înainte de a vă lansa, nu sunteți niciodată sigur că întreprinderea dumneavoastră va răspunde unei nevoi a pieței. Estimați că aveți un produs sau un serviciu bun. Vă distingeți printr-o diferențiere. Este foarte bine, dar nimic nu este mai puțin sigur decât alegerea momentului în care clientela țintă este gata să cumpere la prețul și în condițiile pe care le propuneți. Atâta timp cât nu v-ați lansat afacerea, nu sunteți sigur de nimic. Cele mai bune previziuni se pot transforma în cele mai groaznice eșecuri.

A avea încredere într-un angajat cheie

La început veți miza pe o echipă mică, sudată, care va lucra intens pentru lansarea afacerii dumneavoastră. Trebuie să aveți încredere în una sau două persoane cu competențe specifice și dificil de găsit, cu atât mai mult cu cât la pornire ați obținut din partea lor o concesie în privința remunerației. Dacă nu puteți avea o încredere totală în anumite persoane, în angajamentul lor alături de dumneavoastră și în capacitatea lor de a-și investi energia într-o muncă fără un program limitat, proiectul dumneavoastră nu va putea decola.

Sacrificarea timpului propriu

Ca la orice start-up, prin natura lucrurilor, nu aveți un orar, finanțele proprii sunt fragile, termenele de respectat sunt stricte pentru a reuși o lansare, investitorii nerăbdători pentru a vedea afacerea dumneavoastră derulându-se corect. În orice caz, trebuie să le dați socoteală. Ei așteaptă un randament bun în urma investiției. Trebuie deci să vă protejați împotriva tuturor capcanelor unei lansări, iar una dintre condițiile reușitei dumneavoastră trece prin propriul angajament de 24 de ore pe zi, zi și noapte, pentru a respecta termenele asumate cu clienții, furnizorii, bancherii etc…. Dacă a vă da tot timpul fără a ține cont de cantitate și calitate în fața neprevăzutului este dificil pentru dumneavoastră, reflectați bine, pentru că vă veți asuma un mare risc.

A deveni șef de întreprindere, oricât de mică ar fi ea, are un preț personal pe care nu toată lumea este gata sau aptă să și-l asume. Veți petrece o mulțime de ore pentru a vă conduce întreprinderea spre succes. Restul timpului vă veți face griji pentru ceea ce n-ați făcut sau pentru ceea ce mai aveți de făcut. Unii își pierd somnul, alții își sacrifică viața conjugală, familială, alții își lasă sănătatea și echilibrul, într-un moment în care au mai multă nevoie decât de obicei pentru a reuși. Trebuie să fiți gata să trăiți acest tip de viață riscantă, cu obstacole de surmontat, cu provocări de asumat, cu un stres care trebuie depășit. Aceste lucruri nu le puteți evita, deci este bine dacă vă pregătiți deja pentru a le înfrunta.

Alte articole recomandate:

Ce tip de patron vă convine cel mai bine?

Poate funcționa întreprinderea dumneavoastră fără salariați?

Pericolul unui șef toxic

Jocul se schimbă – tendințe care schimbă vânzările

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *