Blog

Blog
Despre reuşită şi eşec

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Despre reuşită şi eşec

„Nu există nici reuşită uşoară şi nici eşecuri definitive.”

Acest aforism al lui Marcel Proust ilustrează viaţa numeroşilor antreprenori şi demonstrează că eşecul nu este niciodată o fatalitate. Cei mai mari au înfruntat la începutul activităţii lor refuzuri, eşecuri şi decepţii. Prin forţa angajamentului şi determinării au obţinut reuşita. Când traversaţi o perioadă de insuccese, în care daţi înapoi în carieră, amintiţi-vă exemplul lor. Să ne concentrăm pe eşecurile celor care au reuşit.

10 mari reuşite după mii de eşecuri

Henry Ford: înainte de a fonda întreprinderea care va deveni o marcă mondială în lumea automobilelor, a cunoscut de 5 ori eşecul înainte de a avea succes cu Ford Motor Company.

Soichiro Honda: Dl. Honda s-a blocat de multe ori, a fost în şomaj şi a renăscut construindu-şi propriul scuter, care a fost baza de pornire a mărcii japoneze şi apoi planetare care îi poartă numele.

Akio Morita: creatorul mărcii Sony, a cunoscut un eşec răsunător cu prima sa întreprindere care nu a vândut decât 200 de unităţi a invenţiei sale. Departe de a ceda în faţa fatalităţii, împreună cu partenerii, el perseverează şi prin determinare îşi propulsează afacerea printre liderii mondiali.

Bill Gates, prima avere a lumii cu Microsoft, îşi abandonează studiile de la Harvard, intră în faliment cu prima sa întreprindere şi, în ciuda acestor păţanii, construieşte primul imperiu mondial al informaticii.

Walt Disney: concediat din postul său de redactor pentru lipsă de imaginaţie, cunoaşte fiascoul falimentului înainte de a se lansa în crearea imperiului divertismentului.

Albert Einstein: geniu reprezentând fizica modernă, îşi începe viaţa cu o întârziere în vorbire şi lectură, ajungând să fie suspectat de deficienţe mentale, dat afară de la şcoala normală, i se refuză intrarea la şcoala politehnică, dar el persistă, găseşte formula E=mc2 şi primeşte premiul Nobel.

Thomas Edison: model al modelelor de tenacitate, concediat de două ori, considerat ca fiind „o fiinţă prea stupidă pentru a învăţa ceva”. A inventat becul electric după peste o mie de tentative nereuşite.

Stephen King: autor de succes de romane de groază, a cunoscut un debut marcat de eşecuri, capodopera sa Carrie fiind refuzată de peste 30 de ori de către editori. Mânat de încurajările soţiei sale, perseverează şi obţine un succes planetar.

J.K. Rowling: autoarea aventurilor lui Harry Potter, fără venituri, depresivă, divorţată cu un copil în îngrijire, romanele sale refuzate de mai multe edituri până când una a crezut în ea şi a transformat-o în unul dintre autorii cei mai citiţi şi mai traduşi în lume, şi într-una dintre cele mai bogate femei.

Xavier Niel: a fondat Free în 1999 la 32 de ani, are un debut puţin strălucitor; abandonează matematicile superioare în 1984, se lansează în Minitel-ul roz (Minitel a fost un precursor al internetului în Franţa, iar roz însemna dating) şi, în ciuda problemelor cu justiţia, revine în top cu Free Mobile care busculează piaţa franceză a telefoniei mobile şi îi urcă averea pe locul 10 în Franţa.

Eşecul este doar un feedback

I se atribuie lui Thomas Edison, intervievat de un ziarist apropos de aceste mii de eşecuri, acest răspuns: „Nu am eşuat niciodată, am descoperit pur şi simplu 10.000 de modalităţi de a nu inventa becul electric.” Dacă veţi prelua acest obicei de a înlocui „am eşuat” cu „am învăţat ce nu merge şi nu voi mai încerca să repet acest lucru”, dacă exploraţi motivele eşecului dumneavoastră, trăgând nişte învăţăminte, aţi câştigat în perseverenţă. Cea mai mare parte a antreprenorilor sunt plecaţi de la nimic, chiar fără o diplomă pentru o treime dintre ei.

Demistificarea eşecului pentru a-l învinge

Educaţia, studiile, banii, forţa fizică nu explică reuşita. Cel mai important este modul în care percepeţi eşecul şi cum reacţionaţi, pentru că trebuie să vă aşteptaţi, ca şi aceste personalităţi care au reuşit, să-l întâlniţi de mai multe ori de-a lungul drumului dumneavoastră. Dacă vă obişnuiţi să vedeţi eşecul nu ca pe o fatalitate care se abate asupra dumneavoastră, ci ca pe o oportunitate de a învăţa şi a avansa spre reuşită, aţi făcut un pas important. Eşecul vă învaţă să vă cunoaşteţi mai bine, să vă descoperiţi talentele şi să vă izolaţi slăbiciunile pentru a le minimiza efectele. În acest fel capătă sens fraza lui Abraham Lincoln: „Ceea ce vreau să ştiu înainte de orice, nu este dacă aţi eşuat, ci dacă aţi ştiut să vă acceptaţi eşecul.”

Alte articole recomandate:

Leadership-ul nu este un joc al clonelor

Cultivarea unei mentalități de antreprenor de succes

Cele cinci axiome ale lui Watzlawick despre comunicare

De ce inocularea unei culturi a recunoștinței este rentabilă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *