Blog

Blog
Aveţi talent, provocarea este să vi-l descoperiţi!

Comments (0) - Uncategorized

Aveţi talent, provocarea este să vi-l descoperiţi!

Talentul este un concept dificil şi adesea prost înţeles. O sursă inepuizabilă de fascinaţie pentru comportamentul uman, pentru care trebuie să ne întoarcem la Hipocrate (sec. V înainte de Cristos), care socotea că omul este dotat încă de la naştere cu cadourile vieţii. De la aurul grecilor la banii cu care le cumpărăm astăzi, să ne concentrăm totuşi pentru 5 minute asupra talentului.

Talentul valora aur la greci

Cuvântul talent vine din latinescul „talentum” şi grecul „talanton”, platou de balanţă. În antichitatea greacă, era o unitate de produs şi de monedă: talantul de aur. Pentru atenieni, talantul cântărea douăzeci şi şapte de kilograme. Monezile se echivalau în talanţi de aur sau de argint. A-ţi îngropa talentul înseamnă, făcând aluzie la parabola biblică, să nu-ţi valorifici darurile, avantajele.

O aptitudine, o abilitate naturală sau dobândită

Astăzi este o aptitudine, o abilitate naturală sau dobândită de a reuşi într-o activitate intelectuală sau artistică. Un talent desemnează de asemenea o persoană dotată într-un anumit domeniu. Se defineşte ca o aptitudine specială, adresă, artă, capacitate, dexteritate, dispoziţie, dar, facultate, geniu, abilitate, ingeniozitate, instinct, măiestrie, savoir-faire… Cuvântul „talent” se utilizează în limbajul curent la figurat pentru a desemna capacitatea, abilitatea, aptitudinea naturală sau dobândită, superioritatea într-o artă, o meserie, un sport etc. Îl regăsiţi în expresii diverse: „Dumnezeu i-a dat un mare talent.” „Este un om căruia nu-i lipseşte talentul.” „Nu are chiar niciun talent.” „Are talent, dar nu ştie să-l pună în valoare.” Sau în sens ironic: „Nu are talentul să placă celorlalţi” sau „Are talentul de a plictisi pe toată lumea” etc.

Talentul dumneavoastră valorează bani în lumea modernă

Talent desemnează de asemenea prin extensie persoana care posedă unul. Unui patron îi place să adune talente în întreprinderea sa. Adevăratul talent este aproape întotdeauna modest, dar noţiunea este suficient de fluidă şi o găsim în expresii diverse: „talente ascunse”, într-o situaţie neprevăzută puteţi da dovadă de „talent de a improviza”, încadraţi o echipă graţie „talentului de animator sau de manager”, recrutorul are ca misiune recrutarea „tinerelor talente” sau de a le „vâna” de la concurenţă, declanşând faimosul „război al talentelor”, o supralicitare a salariilor. Talentul, care valora aur la greci, este astăzi semn de productivitate, de profit şi de bani. Se vorbeşte despre artă în execuţia magistrală a unei sarcini. Talentul este o constelaţie mistică de calităţi care ne sunt date de natură şi pe care le dezvoltăm cu trecerea timpului. Este un dar natural pe care nu-l putem dobândi altfel, pentru că talentul nu poate fi învăţat.

Talentul se dezvoltă cu cunoştinţe şi competenţe

Forţa este aptitudinea de a furniza în mod regulat o performanţă aproape perfectă într-o activitate. Talentul este în mod natural o mişcare recurentă a gândirii, a sentimentului sau comportamentului, care produce un rezultat de calitate. Talentul, cunoştinţele şi competenţa se combină pentru a crea o forţă. Pentru a o obţine trebuie să vă dezvoltaţi talentul cu competenţă şi cunoştinţe. Tendinţa de a de a vă confrunta cu alţii este un talent, în timp ce capacitatea de a avea succes în vânzări este o forţă. A convinge un client să vă cumpere produsul necesită o combinaţie de talent cu cunoaşterea produselor şi a tehnicilor de vânzare.

Talentul fără muncă şi implicare este inutil

Talentul, competenţele şi cunoştinţele sunt toate importante pentru a construi o superioritate, dar talentul este cel mai important pentru că este înnăscut şi nu poate fi dobândit, spre deosebire de competenţe şi cunoştinţe. În calitate de vânzător, puteţi învăţa caracteristicile produselor dumneavoastră – „cunoştinţele”, vă puteţi forma pentru a pune întrebările potrivite – „competenţă”, şi să reuşiţi să concretizaţi o vânzare prin forţa muncii şi a perseverenţei. Totuşi, tendinţa înnăscută de a motiva un client să semneze exact la momentul oportun este naturală şi nu se învaţă. Când aţi identificat un talent dominant, îl puteţi completa prin achiziţia unor cunoştinţe şi competenţe, cu o implicare puternică fără de care talentul nu există.

Toată lumea are un talent, totul este să-l găsească

Cea mai mare parte a oamenilor ignoră faptul că au unul sau mai multe talente sau au dificultăţi în a le descrie. Este normal, pentru că talentul este înnăscut şi nu trebuie să vă gândiţi la el, este ca aerul pe care-l respiraţi. Numiţi adesea talent o competenţă rară, o activitate deosebită şi extrem de dificil de realizat, ca un artist pe o scenă sau un atlet profesionist. Nu vă apreciaţi destul propriile dumneavoastră talente, estimând că talentul este rezervat celor care fac lucruri remarcabile. Întrebaţi-l pe un coleg ce crede despre talentul său real în viaţă şi el vă va privi uimit, ridicând din umeri. Dacă veţi pune întrebarea cuiva care lucrează cu dumneavoastră de a vă descrie talentul pe care-l posedaţi, el vă va indica imediat una sau două capacităţi pe care le admiră, sau poate chiar vă invidiază pentru ele. Celălalt are adesea o mai bună viziune a talentelor dumneavoastră pentru că este într-o poziţie care-i permite să observe ceea ce nu posedă. Provocarea fiecăruia este de a-şi descoperi talentele.

Alte articole recomandate:

Management prin intermediul chestionarelor sistemice

Richard Hall și secretul reușitei la locul de muncă

Cum să comunicați în stilul lui Bill Clinton

Comunicarea eficientă este esențială pentru lideri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *