Blog

Blog
Acordurile toltece – stâlpi ai leadership-ului în secolul 21

Comments (2) - Dezvoltare Personală

Acordurile toltece – stâlpi ai leadership-ului în secolul 21

Conform operei lui Don Miguel Ruiz, „Cele patru acorduri toltece”, calea libertăţii personale pare să definească în mod strălucit gândirea liderilor secolului 21. Din această carte se pot extrage cheile dezvoltării talentelor şi a valorilor personale.

Primul acord toltec: vorba trebuie să fie impecabilă

Ca lider, comportamentul vă este urmărit şi serviţi drept referinţă în termeni de exemplaritate (nu știu dacă acest cuvânt este în dicționar, dar exprimă ceea ce vreau să spun). Vorbiţi în public, iar stăpânirea instrumentelor de comunicare este o armă puternică. De asemenea vă folosiţi de cuvinte precise şi pozitive pentru a orienta minţile colaboratorilor dumneavoastră. Spuneţi mai curând ce trebuie făcut decât ce trebuie evitat, de exemplu: „în acest serviciu avem o punctualitate de 100%”, mai curând decât „aveţi grijă să nu întârziaţi”. Liderul se abţine să invite judecata la masa sa din mai multe motive:

  • A-l diminua pe celălalt înseamnă în primul rând a te diminua pe tine: dacă vorbiţi de defectele celuilalt, arătaţi de ce este ataşat spiritul dumneavoastră, la ce vă gândiţi. Iar defectele micşorează…
  • Sunteţi cel mai bun apărător al dumneavoastră: deci nu este necesar să vă denigraţi singur. Nu este foarte eficient.
  • A critica reprezintă o entorsă radicală a influenţei dumneavoastră: aţi coborât în arenă printre gladiatori…
  • Antrenaţi-vă: pregătiţi-vă discursurile şi găsiţi inspiraţia la cei mai buni.

Al doilea acord toltec: orice s-ar întâmpla nu faceţi o afacere personală din asta

În proporţie de 80%, colaboratorii dumneavoastră sunt autocentraţi: vă vorbesc despre ei înşişi şi sunt interesaţi de ceea ce spuneţi în funcţie de ei înşişi. Stresul îi pândeşte, vor răspunsuri şi aşteaptă secunda de tăcere pentru a lua cuvântul de unde l-aţi lăsat şi a vă împărtăşi grijile lor. Nu este vorba de dumneavoastră decât foarte rar. Care sunt punctele care vă fac să reacţionaţi? Unul vă consideră „tânăr”. El spune de fapt că se simte bătrân. Iar „tânăr” n-a fost niciodată o insultă… Stăpâniţi fără îndoială noile tehnologii, spiritul vă este sprinten, vă place să învăţaţi? Este bine să fii tânăr. Ceea ce spune celălalt, este că simte că îmbătrâneşte, poate, sau că se teme că sunteţi prea competent!

Al treilea acord toltec: nu faceţi supoziţii

Transformaţi-vă într-un detectiv al realităţii. „Este uşor să trăieşti cu ochii închişi, interpretând invers tot ce vedem”, spune John Lennon. Dacă nu ştiţi, puneţi întrebări. Imaginaţia este o armă absolută pe plan creativ, dar nu deveniţi profesorul Ştie-tot care nu ascultă nimic… Inhibaţi-vă reacţiile şi căutaţi întrebarea pe care v-o puneţi. Ce spune această persoană? Care sunt informaţiile care-mi lipsesc? Acest principiu îşi găseşte aplicabilitatea în diferite momente: în întrevederi – comerciale, de recrutare, de sfârşit de an – sau în contextul rezolvării unei probleme de exemplu. Cel mai dificil este să te destinzi şi să rămâi curios. Reflexul natural fiind acela de a intra în mod defensiv.

Al patrulea acord toltec: faceţi întotdeauna tot ce puteţi

Tot ce puteţi astăzi nu este acelaşi lucru mâine sau ieri: a face tot ce se poate vă permite să rămâneţi în prezent. Acordaţi-vă un moment de reflecţie: care este cea mai bună abordare a acestei situaţii? Apoi întoarceţi pagina… mâine este o altă zi. Acest principiu invită în mod implicit la bunăvoinţă pentru dumneavoastră înşivă: am făcut tot ce-am putut în momentul în care am luat decizia, dar uneori mă înşel… Acceptarea erorilor dumneavoastră va permite de asemenea colaboratorilor o mai bună gestionare a celor proprii… Dar există şi un al cincilea acord…

Al cincilea acord toltec: fiţi sceptic, dar învăţaţi să ascultaţi!

Pe cine ascultaţi şi cum? Ce culoare şi ce miros are ascultarea dumneavoastră? Cel care vorbeşte seamănă. Cel care ascultă recoltează… Acordurile Toltece sunt foarte simple şi pedagogice. Uneori, este ceea ce li se reproşează. Totuşi, în conducerea schimbării, se preconizează propunerea unor principii simple pentru că infernul constă în aplicarea practică. Dumneavoastră aveţi principii simple de viaţă pe care v-ar plăcea să le împărtăşiţi?

Alte articole recomandate:

Cum să vă faceți fericiți salariații și să-i fidelizați

Gestionarea cu succes a conflictelor prin tehnica scării

Rămâneți calmi și relaxați

Ascultați mai mult pentru a motiva mai bine

Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *