Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Interviul comportamental: elementele cheie pentru a convinge recrutorul

Un interviu comportamental este axat pe comportamentul dumneavoastră. Recrutorul vrea să descopere cum aţi acţionat în anumite situaţii specifice ale vieţii dumneavoastră profesionale pornind de la principiul că modul în care aţi acţionat în trecut permite o predicţie a comportamentului pe viitor. Randamentul trecut prezice performanţa viitoare. Câteva explicaţii şi sfaturi pentru reuşita unui astfel de interviu.

Interviu tradiţional versus interviu comportamental

Într-un interviu tradiţional trebuie să răspundeţi la o serie de întrebări care cer în general răspunsuri clare cum ar fi „Care sunt punctele dumneavoastră tari şi cele slabe?” sau „Ce aşteptaţi de la managerul dumneavoastră?” sau „Care este tipul dumneavoastră de management?”. Într-un interviu comportamental, recrutorul, în loc să vă întrebe cum vă comportaţi, vrea să ştie cum v-aţi comportat, cum aţi gestionat o situaţie, în loc de ceea ce aţi putea face în viitor. În loc să faceţi o declaraţie generală asupra calificărilor pentru un post, trebuie să furnizaţi detalii concrete pentru a vă susţine afirmaţiile şi a-l convinge pe recrutor.

Întrebările unui interviu comportamental

Întrebările de ordin comportamental sunt mult mai specifice şi mai directe decât cele ale unui interviu clasic. Pentru a vă antrena, iată câteva exemple mai des întâlnite:

„Daţi-mi un exemplu în care aţi utilizat logica pentru rezolvarea unei probleme” sau „exemplul unui obiectiv pe care-l aveţi şi descrieţi cum aţi făcut.”

„Descrieţi o decizie nepopulară pe care aţi luat-o şi cum aţi gestionat punerea ei în operă.”

„Aţi făcut într-un post trecut mai mult decât era datoria dumneavoastră? Şi cum? Aţi avut de convins o echipă să lucreze la un proiect care nu o stimula, şi cum aţi făcut?”

„Daţi-mi un exemplu despre modul în care aţi motivat un colaborator sub-performant pentru a-şi creşte productivitatea.”

„Descrieţi o ocazie în care aţi pus în aplicare cu succes un nou program.”

„Explicaţi-mi cum aţi gestionat acest incident şi de ce aşa?”

„Vorbiţi-mi despre decizia cea mai riscantă pe care a trebuit să o luaţi şi despre ce aţi gândit în acel moment.”

„Povestiţi-mi despre o decizie proastă pe care aţi luat-o şi despre consecinţele ei.”

Cu acest tip de întrebări recrutorul încearcă să afle în detaliu ceea ce aţi înţeles, analizat, conceput, aţi simţit şi aţi făcut.

Pregătirea pentru un interviu comportamental

Dificultatea provine din faptul că descoperiţi tipologia întrebărilor doar atunci când sunteţi în faţa recrutorului, ceea ce face de la început dificilă orice fel de pregătire. Cum nu ştiţi exact ce tip de situaţii vi se va cere să descrieţi în mod concret, singurul mijloc de anticipare este de a vă reaminti anumite situaţii speciale trăite sau anumite proiecte la care aţi lucrat. Le puteţi utiliza pentru elaborarea răspunsurilor. Pregătiţi-vă să povestiţi istorii care ilustrează momente în care aţi reuşit să rezolvaţi problemele sau să răspundeţi unei provocări. Treceţi în revistă descrierea unui post şi vă veţi face o idee despre competenţele şi caracteristicile comportamentale căutate. Cel mai bine este să faceţi bilanţul experienţelor trecute şi al valorilor dumneavoastre profesionale şi să analizaţi cum pot fi ele aplicate în întreprinderea în care doriţi să lucraţi.

Miza interviului comportamental

Interviul comportamental caută răspunsuri în trecut despre situaţiile critice foarte concrete pe care le-aţi trăit. Mai curând decât să vă concentraţi pe CV şi pe competenţele dumneavoastră, veţi avea de răspuns la întrebări deschise. Pe recrutor îl interesează mai mult reacţia dumneavoastră în faţa unei situaţii decât deznodământul. El vrea să evalueze capacitatea dumneavoastră de a reacţiona în faţa evenimentelor care ar putea surveni în munca dumneavoastră. În timpul interviului cereţi lămuriri şi răspundeţi de fiecare dată structurându-vă răspunsul: situaţia particulară respectivă, ce trebuia făcut, acţiunea pe care aţi întrerpins-o şi rezultatele pe care le-aţi obţinut. Nu există răspunsuri bune sau proaste. Recrutorul vrea pur şi simplu să înţeleagă cum aţi acţionat. Răspunsul dumneavoastră va determina dacă există o adecvare între competenţele dumneavoastră şi exigenţele comportamentale ale postului prevăzut. Analiza aprofundată a acestor exigenţe şi pregătirea reuşitelor dumneavoastră personale în coerenţă vă vor ajuta să nu fiţi luat prin surprindere. Răspunsurile dumneavoastră dau o idee precisă a modului în care gândiţi şi acţionaţi, şi cum integraţi viziunea întreprinderii. În orice caz pentru a reuşi un asemenea interviu acordaţi-vă un timp de reflecţie înainte de a răspunde şi rămâneţi cât puteţi de sincer.

Alte articole recomandate:

Despre recrutorii creativi și întrebările lor imposibile

Sunteți sătui să răspundeți la anunțuri fără să obțineți vreun interviu?

Sfaturi senzaționale pentru CV-uri suculente

Cum să te prezinți ca un candidat ideal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *