Blog

Blog

Comments (3) - Uncategorized

Inteligenţa colectivă, o abordare puternică în serviciul antreprenorilor

De câţiva ani, un nou format de întrajutorare se propagă. Numit „inteligenţă colectivă”, el este fondat pe inteligenţa grupului şi privilegiază dimensiunea colaborativă. În acest exerciţiu, grupul (de maximum 10 persoane) se adună în jurul unui antreprenor care-şi „expune” dificultăţile în dezvoltarea proiectului său profesional pentru a-i permite să determine într-o manieră autonomă demersul de urmat. Valoarea adăugată a acestei metode constă în faptul că însuşi expozantul, graţie sinergiei grupului, acţionează levierele care-i permit să progreseze.

Efectul de sinergie în dinamica grupului

Această metodă se poate dovedi deosebit de fructuoasă în sectorul antreprenorial unde un mare număr de antreprenori se pot găsi într-un stadiu critic cu proiectele proprii la un moment dat şi nu ştiu ce să mai facă pentru a ocoli obstacolele. Graţie dinamicii grupului, antreprenorul „expozant” poate să facă un pas în spate în raport cu proiectul său pentru a putea avansa, ceea ce nu ar fi posibil în cadrul unui demers individual. De fapt, punerea în comun a resurselor fiecărui membru joacă un rol de prim plan în acest proces şi va împinge antreprenorul „expozant” să-şi depăşească nivelul de chestionare individuală, deci restrâns, pentru a trece la un nivel superior.

Un rol precis pentru fiecare în cadrul grupului

Grupul este constituit din expozant, un antreprenor care se oferă voluntar pentru a-şi explica situaţia, şi participanţi, care preiau pe rând rolurile de ascultători activi şi de contributori. Fără a-l uita pe moderatorul care animă grupul.

Principiile acceptate de către participanţi

Această metodă se bazează pe nişte principii acceptate de către toţi participanţii la începutul exerciţiului. Persoana care-şi expune problemele va fi obligată să divulge informaţii sensibile despre activitatea sa. Participanţii se angajează deci să respecte confidenţialitatea informaţiilor comunicate. Spaţiul creat este un spaţiu de toleranţă şi bunăvoinţă. Egoul nu-şi are locul aici. Feedback-ul dat expozantului nu are o natură directivă. Participanţii se angajează să-şi respecte rândul pentru a lua cuvântul.

Etapele procesului

Antreprenorul expozant îşi prezintă problematica îmtr-un timp limitat urmărind axiomele următoare:

  • Care este proiectul meu?
  • Care este problema mea?
  • Ce aş dori să schimb?
  • Ce mă împiedică să progresez?

Participanţii ascultă, acumulează informaţiile, fiind de asemenea atenţi la fizionomia şi expresiile corporale ale expozantului. La sfârşitul expunerii, fiecare ia cuvântul şi îşi expune părerea referitor la informaţiile furnizate de expozant. O persoană poate reacţiona în două maniere: poate să facă apel la propria experienţă de antreprenor şi să ofere o privire exterioară asupra situaţiei sau poate pune o întrebare. În acest moment se dezvoltă sinergia: graţie aportului participanţilor, antreprenorul „expozant” beneficiază de diversitatea ideilor furnizate de către grup. Aceste faţete multiple îi permit să atingă un punct de convergenţă în reflecţia sa şi să-şi privească problematica sub un unghi inedit.

Importanţa tăcerii

În mod curios, acest punct de basculare este favorizat de neluarea cuvântului. Atunci când ascultătorii pun o întrebare sau expun o părere, antreprenorul trebuie să se abţină să reacţioneze verbal. Această renunţare consimţită are rolul de a forţa persoana să se gândească la conducerea proiectului său. Scopul este de a asocia complet întrebarea pusă cu imaginea unei substanţe care se depune în întregime pe fundul unui recipient. Întrebările puse au astfel un impact real pentru că ele se imprimă în spiritul expozantului şi sunt capabile să declanşeze o conştientizare în raport cu fundamentul întrebărilor care se pun.

O privire lăuntrică benefică şi constructivă

Acest exerciţiu este în primul rând o privire în interiorul fiinţei, care permite o evoluţie a percepţiilor proprii asupra nevoilor. În cursul exerciţiului, după ascultare şi primirea feedback-ului de la participanţi, expozantul este condus către debarasarea de întrebările secundare sau superficiale, spre o recalibrare prioritară pentru a se concentra mai bine asupra esenţialului. Această chestionare constructivă este fundamentală pentru că ea va permite să se avanseze în realizarea proiectului antreprenorial.

Articole complementare:

Integrarea aportului lui Mintzberg şi al şcolii de la Palo Alto în intervenţiile sistemice în organizaţii

Secretul stilului de comunicare

Rezolvarea blocajelor în relaţiile profesionale interpersonale

Sfaturi mici pentru lideri mari

Comments (3)

  • Angela

    2:38 PM, April 2015

    Imi place mult tehnica! Ti-as lansa o provocare pentru punerea ei in practica!!!
    Un proiect pilot, ceva? Un “grup de sustinere” pentru antreprenori, ceva?

    • Bogdan Buzdugan

      7:13 AM, April 2015

      Sigur. Putem încerca. Trebuie să ne întâlnim să discutăm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *