Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

De ce tip de inteligenţă aveţi nevoie pentru reuşită

Albert Einstein avea un QI de 160, John F. Kennedy 119, Madonna 140, John Stuart Mill 190, iar Goethe 210! Dar studiile arată în 2014 ca scorul QI nu reprezintă nimic în comparaţie cu QE (coeficientul emoţional), QM (coeficientul moral) sau QC (coeficientul corporal) pentru a vă prezice succesul profesional.

Inteligenţa reuşitei

Testarea QI vă măsoară capacitatea raţionamentului logic şi al inteligenţei tehnice. Un QI ridicat este adesea o condiţie pentru ocuparea unui post strategic în afaceri, dar insuficient pentru a prezice reuşita întreprinderii. Un QI ridicat nu vă garantează demarcarea de ceilalţi. Cercetările conduse de Carnegie Institute of Technology o arată: 85% din reuşita financiară este datorată competenţelor dumneavoastră „umane”, personalităţii dumneavoastră şi capacităţii dumneavoastră de a comunica sau negocia. Numai 15% depinde de cunoştinţele tehnice. De altfel, Daniel Kahneman, laureat al Premiului Nobel pentru economie, psiholog israelo-american, a demonstrat că oamenii preferă să trateze afaceri cu o persoană care le place, în care au încredere, mai repede decât cu o persoană care nu-i inspiră, chiar dacă această persoană simpatică le oferă un produs de calitate inferioară sau un serviciu mai scump. În loc să vă concentraţi pe coeficientul intelectual, trebuie să vă întăriţi IE (inteligenţa emoţională), IM (inteligenţa morală) şi IC (inteligenţa corporală).

Inteligenţa emoţională

QE, cel mai cunoscut din cele trei, acoperă conştiinţa propriilor dumneavoastră sentimente şi pe cele ale altora, utilizarea lor potrivită pentru dumneavoastră şi ceilalţi, folosind emoţiile adaptate situaţiei, automotivarea şi stabilirea relaţiilor. Trebuie mai întâi să practicaţi un fel de dialog interior şi să vă faceţi un jurnal al gândurilor dumneavoastră în timpul zilei. Atenţie la stress, care este un ucigaş în serie al inteligenţei emoţionale. Trebuie să-i limitaţi agresivitatea reducându-i cauzele în viaţa dumneavoastră.

Inteligenţa morală

 Coeficientul moral (QM) rezultă direct din QI. El tratează integritatea dumneavoastră, simţul responsabilităţii, simpatia şi capacitatea de a ierta. Modul în care îi trataţi pe ceilalţi şi ceilalţi vă tratează pe dumneavoastră. Respectarea angajamentelor şi integritatea sunt cruciale pentru determinarea nivelului dumneavoastră de inteligenţă morală. Trebuie să vă scuzaţi mai puţin şi să vă asumaţi responsabilităţile acţiunilor dumneavoastră, să evitaţi micile minciuni gratuite, să arătaţi simpatie şi să comunicaţi. Acestea reprezintă o primă etapă. Practicarea acceptării şi tolerarea defectelor anturajului dumneavoastră, a şti să iertaţi, determină raportul dumneavoastră cu ceilalţi şi mai ales modul în care relaţionaţi şi vă simţiţi cu ei.

Inteligenţa corpului

IC sau inteligenţa corporală reflectă ceea ce ştiţi despre corpul sumneavoastră, cum vă simţiţi în el şi câtă grijă aveţi de el. Corpul dumneavoastră vă vorbeşte constant, despre foame, energie, nevoia de odihnă… A avea grijă poate să vi se pară că vă îndepărtează de performanţa în întreprindere şi totuşi această inteligenţă vă afectează total munca, determină în mare parte sentimentele, gândurile, încrederea în sine, starea de spirit şi nivelul de energie. Cel puţin o dată pe zi ascultaţi medajele pe care vi le trimite referitor la sănătate. Supravegheaţi-le atent în loc să vă lăsaţi condus de pilotul automat. O nutriţie bună, un exerciţiu regulat şi un repaos adaptat sunt aspectele cheie ale unui nivel ridicat de inteligenţă corporală. Supravegheaţi-vă greutatea, beţi alcool cu moderaţie şi odihniţi-vă pentru a favoriza funcţionarea creierului sumneavoastră şi a condiţiona maniera în care lucraţi.

Adevărata nevoie pentru a reuşi

Contează prea puţin dacă aveţi o diplomă de la o şcoală importantă. Un angajat care îşi dezvoltă din plin QE, QM şi QC poate avea mai mult succes decât cineva cu o diplomă, care are un nivel scăzut emoţional, moral şi corporal. Este un atu important să fiți un gânditor raţional, inteligent, să aveți un QI ridicat, dar nu este suficient. QI-ul dumneavoastră vă ajută, dar inteligenţa emoţională, morală şi cea a corpului vă vor fi benefice în relaţiile cu ceilalţi şi cu dumneavoastră înşivă. Dacă veţi stăpâni complexităţile şi subtilităţile acestor forme de inteligenţă, adesea subestimate, veţi obţine succesul şi veţi fi considerat un profesionist competent şi capabil.

Coeficientul intelectual sau QI rezultă dintr-un test psihometric. Corelat cu alte elemente ale unui examen psihometric, el furnizează o indicaţie cantitativă standardizată asupra inteligenţei abstracte. Media QI standard este fixată la 100. Între 90 şi 110 găsim 50% din populaţie. Psihologii americani estimează că un individ din doi este normal.

Articole complementare recomandate:

Cum să demascați un impostor și să decriptați o candidatură

Despre poezie şi management

Ce este atitudinea?

Cultură și competitivitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *