Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Interviul de recrutare – tactici pentru obținerea răspunsurilor dorite de la un candidat

Pentru a recruta un colaborator, hotărâți-vă să-i acordați încredere și să creați o conexiune, iar pentru a-l măsura trebuie să-i puneți întrebări. O întrevedere este dificil de condus și la fel de dificil este să obții răspunsuri precise pentru a-l aprecia pertinent pe candidat. De fapt totul stă în maniera în care puneți întrebările. Să ne concentrăm pe tacticile care obțin răspunsurile bune.

Despre arta de a pune întrebări bune

Cel mai adesea se pun întrebări deschise, de tipul „Care sunt punctele dumneavoastră forte și punctele slabe?” sau „Ce doriți să faceți peste cinci ani?” sau încă „Ce vă motivează?”. Cu mai multă experiență în domeniul interviurilor, întrebările dumneavoastră se vor îndrepta spre comportament, ca de exemplu „Vorbiți-mi despre o ocazie în care ați reușit să…” În general, puneți o întrebare, apoi treceți la alta. Metoda este insuficientă mai ales dacă auziți ceea ce vreți să auziți. În realitate nu ați aflat nimic despre celălalt. Două motive principale explică acest rezultat înșelător. Nu acordați suficientă atenție la ceea ce s-a spus, la modul în care s-a răspuns întrebării inițiale și la construcția răspunsului său. Foarte des evitați să-l chestionați mai amănunțit de teamă să nu-l ofensați, chiar dacă sunteți politicoși rămânând în același timp exigenți. A ști să ascultați vă poate ajuta să descoperiți ceea ce doriți să aflați.

  1. Puneți din nou aceeași întrebare într-un mod diferit

Nu ezitați să repuneți aceeași întrebare. Dacă prin răspuns deviază de la subiect sau nu vă dă un răspuns adevărat, reluați prin: „Permiteți-mi să vă pun întrebarea altfel…” Este eficace. Îi indicați asfel că sunteți acolo și subînțelegeți că prima dumneavoastră întrebare nu a fost destul de clară. Aveți astfel încă o posibilitate de a obține adevăratul răspuns, care va ajuta la înțelegerea comportamentului său. Dacă schimbați modul de formulare al întrebării, aveți grijă să puneți aceeași întrebare într-o altă manieră.

  1. Legați un răspuns de unul precedent

Pentru a înțelege mai bine un candidat este mai bine să se coreleze răspunsul său de ceva ce a spus anterior. Nu este vorba de a-i întinde o capcană, ci mai mult de a face o legătură între afirmațiile sale. Îl puteți întreba „Ceea ce ați spus mai devreme …?” Acest lucru vă permite să-l înțelegeți mai bine și să-i arătați că îl ascultați cu adevărat. Acest lucru îl va face să-și dea seama de coerența sau incoerența a ceea ce a spus și îi dă ocazia de a se corecta sau de a explica această contradicție. În timpul discuției, dumneavoastră trebuie să faceți decupaje și sinteze intermediare a ceea ce vă spune. Nu este vorba de a-l hărțui cu întrebări precise sau verificări meticuloase, ci de a-i cere o explicație mai bună, pentru a face o mai bună sinteză a afirmațiilor sale. Dumneavoastră trebuie să sintetizați mai mult decât să-l interogați.

  1. Edificați-vă asupra consecințelor răspunsurilor

Atunci când la o întrebare precisă nu obțineți un răspuns explicit sau foarte sigur, de tipul unei afirmații de genul „Eu sunt un perfecționist” sau „Eu lucrez foarte mult”, încercați să-l înțelegeți cu adevărat chestionându-l asupra consecințelor răspunsului său. Perfecționistului autoproclamat cereți-i să precizeze cum se traduce în fapte sau care sunt consecințele perfecționismului său. Pe workachoolic întrebați-l cum se traduce asta în ore lucrate, în perimetrarea responsabilității, în număr de persoane încadrate, în cifra de afaceri realizată. Și continuați să puneți întrebări de clarificare până vă lămuriți. Acționând astfel că credibilizați demersul, arătați că sunteți într-adevăr interesați, că subiectul este important pentru dumneavoastră și că doriți să-l înțelegeți cu-adevărat.

  1. Întrebări deschise sau închise

Întrebarea închisă este aceea la care se poate răspunde cu „da” sau „nu”, în timp ce cea deschisă necesită o reflexie și explicații. Cea închisă nu este întotdeauna chiar atât de simplă la care să poată răspunde oricine rapid, mai ales dacă se referă la un subiect tehnic care necesită un anumit nivel de cunoștințe.

Exemple de întrebări închise:

Vă considerați omul potrivit pentru această situație?

Aveți un master în management?

Sunteți angajat în acest moment?

Ați lucrat în străinătate?

V-ați terminat răspunsul?

Sunteți decis să acceptați acest post?

Trebuie să vă mai explic misiunea dumneavoatră?

Vă puteți angaja acum?

Cunoașteți contabilitatea anglo-saxonă?

Sunteți fericit la locul dumneavoastră de muncă actual?

Lucrați de peste 10 ani în marketing?

Ați condus deja o echipă?

Exemple de întrebări deschise:

Care sunt competențele pe care le-ați dezvoltat până în prezent?

Ce așteptări aveți din punctul de vedere al evoluției profesionale în următorii doi ani?

Cum ați reușit în funcția precedentă?

Care este cea mai bună amintire profesională a dumneavoastră?

Cum veți ajuta întreprinderea noastră dacă veți fi angajat?

Ce experiență de management al oamenilor aveți?

Cum v-ați găsit job-ul precedent?

Care sunt valorile la care țineți?

Din ce motive ați refuza o ofertă din partea mea?

Aveți de făcut precizări în legătură cu anumite puncte pe care nu le-am dezvoltat suficient?

Exemple de întrebări închise/semideschise:

O întrebare închisă, cu răspuns dintr-un singur cuvânt sau o frază foarte scurtă, poate fi transformată într-una deschisă pentru continuarea schimbului:

Care este postul dumneavoastră preferat și de ce?

Cum v-ați găsit primul post?

Ce ați reținut ca fiind benefic din studiile pe care le-ați absolvit?

Cum pot ajuta societatea noastră talentele și calitățile dumneavoastră?

Ce moment vă aduce cea mai mare satisfacție la serviciu?

De ce v-ați hotărât să vă schimbați meseria?

Vă place să coordonați o echipă și dacă da, de ce?

Ați avut de înfruntat situații conflictuale și dacă da, cum le-ați rezolvat?

Articole complementare recomandate:

Ce caută un vânător de capete în primul rând în profilul dumneavoastră de pe LinkedIn

Cum întoarceți în favoarea dumneavoastră un interviu de recrutare care merge prost?

Interviul de recrutare – ce trebuie să facem pentru a nu fi uitați

Interviul de recrutare – cum să răspunzi la întrebarea „Care sunt cele mai bune aptitudini ale tale?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *