Blog

Blog

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Întrebări pertinente pe care candidații le pot pune în cadrul interviurilor de recrutare

Reușita unui interviu de recrutare poate depinde și de pregătirea unor întrebări pertinente care să fie puse recrutorului. Veți convinge mai mult prin pertinența acestor întrebări decât prin răspunsurile dumneavoastră. Să ne concentrăm deci pe un interviu de recrutare câștigător.

Demistificarea acestui punct nodal al recrutării

Interviul de recrutare este un moment important al procesului de selecție. El generează stres, întrebări, presupuneri, care ocupă mintea și o deturnează de la o pregătire eficientă. Trebuie să revenim la lucrurile simple, la bază. Este vorba de o întâlnire între două persoane într-un cadru profesional. Există de fapt mai multe forme de interviu: cel față în față, reuniunea de grup, la telefon sau online, dejunul etc. Forma este mai puțin importantă, ceea ce contează pentru dumneavoastră este să pilotați întrevederea la fel ca și interlocutorul dumneavoastră. Cu siguranță recrutorul are o poziție, în principiu, mai confortabilă, el are un post de oferit, ceea ce nu este un motiv de a accepta orice formă de relaționare sau orice întrebare. Poziționându-vă de la egal la egal, un actor economic în fața altuia, transmiteți mesajul că sunteți responsabil și vă asumați din plin situația. Nu este nicio probă și niciun examen, ci doar o ședință de lucru pentru a analiza în doi o oportunitate prezentă pentru cele două părți.

Alegerea formei de interviu

Totul depinde dacă aveți un job sau nu. Dacă sunteți disponibil, trebuie să păstrați aceeași atitudine pe care ați fi avut-o în mod natural dacă ați fi fost în activitate. Totul depinde de situație. Dacă ați răspuns la un anunț, dumneavoastră sunteți cel care solicită. Dacă ați fost chemat de către un cabinet de recrutare, ei sunt cei care caută. În oricare dintre cele două cazuri, cel mai bine este să mențineți aceeași atitudine. O negociere se concluzionează bine atunci când cele două părți renunță la un avantaj. De la început, dacă interlocutorul dumneavoastră nu o face, întrebați-l cum s-a gândit să împartă timpul prevăzut pentru întrevedere și când veți avea posibilitatea să puneți întrebări. Bineînțeles impuneți respectul pentru demnitatea și viața dumneavoastră privată. Dacă aveți de-a face cu o persoană nepoliticoasă, ceea ce este totuși puțin probabil, nu vă coborâți la nivelui său pentru că îi veți furniza argumentele pentru a vă elimina. Dacă încearcă să vă intimideze pentru a vedea cum gestionați stresul, păstrați-vă calmul și autocontrolul. Dacă încearcă deliberat să vă scoată din sărite, referiți-vă la experiențe trăite în trecut și la modul în care le-ați rezolvat. În sfârșit, confruntat cu o tehnică agresivă, aveți libertatea de a vă retrage pentru că multe alte lucruri nu vă vor plăcea în această organizație.

Interesați-vă și puneți întrebările potrivite

Dacă n-ați primit înainte de întrevedere o descriere completă a postului, este mai bine să nu răspundeți la anumite întrebări. Asupra parcursului dumneavoastră, fiți concis și mergeți direct la ceea ce este esențial. Bineînțeles, înainte de întrevedere, căutați cât mai multe informații despre întreprindere, locația sa, starea financiară, clienții, prezența pe net, și despre interlocutorul dumneavoastră prin intermediul rețelelor sociale. Nu se discută la fel cu un psiholog adept al plimbărilor prin natură, cu un inginer pasionat de filatelie sau cu un tocilar autodidact. Cu cât știți mai multe despre întreprindere și interlocutorul dumneavoastră, cu atît veți fi mai apreciat. Un candidat nu este măsurat numai prin calitatea răspunsurilor sale ci mai ales prin pertinența întrebărilor sale inteligente, mai ales atunci când denotă o cunoaștere a organizației care are disponibil postul. Dacă puneți întrebări despre lucruri pe care le-ați fi putut afla singur, înseamnă că nu ați pregătit întâlnirea.

Recrutarea dumneavoastră poate însemna o revigorare a carierei și pentru recrutor

Recrutorul nu se așteaptă să-i povestiți CV-ul, ci să-i faceți o analiză comparativă între exigențele postului și atuurile acumulate în posturile precedente. Interesul său trece înaintea interesului dumneavoastră. Aveți în fața dumneavoastră o persoană pentru care recrutarea dumneavoastră este importantă, superiorii săi l-au pus sub presiune, reușita în umplerea acestui gol poate condiționa viitorul său în societate. Poate fi așezat pe un scaun ejectabil. Deci arătați-vă interesat de el, pătrundeți în sfera lui, detectați-i interesul personal și profesional. Dacă în timpul întrevederii, într-o manieră directă sau indirectă, îl convingeți că recrutarea dumneavoastră îl poate ajuta în carieră, ați făcut un pas mare.

Întrebări pertinente pe care le puteți personaliza

Din ce motiv este liber acest post?

De cât timp este acest post vacant?

Pot discuta cu persoana care a ocupat acest post?

Aș putea discuta cu membrii echipei cu care voi lucra?

Este prevăzută o perioadă de tranziție cu predecesorul meu?

Care este profilul acestei echipe în materie de formare profesională, de vechime și de competențe?

Mai sunt și alte persoane care și-au dorit acest post?

Din ce motiv nu ați făcut o promovare internă?

Cum vede echipa plecarea șefului?

Câte persoane voi angaja (coordona)?

Vorbiți-mi de superiorul meu ierarhic?

Vorbiți-mi de superiorul meu funcțional?

Care este  misiunea acestui post?

Care vor fi acțiunile mele prioritare de condus în urgență?

În funcție de ce criterii calitative și cantitative vor fi evaluate acțiunile mele?

De ce buget voi dispune pentru a-mi face treaba?

Cum sunt definite obiectivele de sfârșit de an?

Cum definiți strategia societății?

Care este politica de calitate în vigoare?

Ce tip de reporting se practică?

Care sunt cele două competențe indispensabile pentru a reuși pe acest post?

Care sunt puctele forte ale întreprinderii dumneavoastră?

Cum definiți diferențierea dumneavoastră pe piață?

Cum integrează întreprinderea dumneavoastră noile tehnologii?

Care sunt investițiile dumneavoastră pe internet?

Unde sunteți în materie de lucru de la distanță?

Care este politica de formare profesională a întreprinderii?

Aceste valori se regăsesc în activitatea cotidiană, și cum?

Care este politica salarială?

Îmi puteți vorbi despre brandul angajatorului?

Unde sunteți din punctul de vedere al dialogului social în întreprindere?

Direcția de Resurse Umane face parte din Consiliul Director?

Care este lucrul cu care vă mândriți cel mai mult pentru că faceți parte din această societate?

Ce doriți să ameliorați pentru a mări această mândrie?

Care este politica de diversitate?

„Curiculum de evitat” pune în evidență condițiile reușitei dumneavoastră, soluțiile atipice și deranjeante, evidențe și uși trântite de care ați uitat, în orice caz practici uzuale care dau rezultate, cu cea mai importantă dintre toate, aceea de a nu face un curiculum vitae.

Aseară, la un atelier de dezvoltare personală, prezentatoarea a dat un  citat cu care voi încheia acest articol: „Oamenii inteligenți dau răspunsuri bune, iar oamenii înțelepți pun întrebări bune.”

Articole complementare recomandate:

Resuscitarea artei de a pune întrebări

Cinci întrebări pe care le pun la interviu candidații cu adevărat valoroși

Erorile cele mai curente în recrutare

Chiar trebuie să ne pregătim pentru job-urile de mâine?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *