Interviul de recrutare – câteva motive ale eșecului
Nu ați fost convocat la primul sau al doilea interviu de recrutare? Iată o analiză a principalelor cauze ale acestui eșec extrasă de pe site-ul Careerealism.com.
Este normal să ne întrebăm de ce nu am fost convocați la un interviu de recrutare sau de ce interviul nu a fost urmat de un al doilea în cazul unui post pentru care credeam că avem toate șansele. Bineînțeles, cel mai bine este să-l întrebăm pe recrutor ce s-a întâmplat, dar cu adevărat bine este să o facem după ce am realizat auto-analiza care urmează, conform unui articol de pe site-ul Careerealism.com.
- Nu am urmărit ce se întâmplă
Oricare ar fi etapa procesului de căutare în care vă aflați, este imperativ să-l căutați pe recrutor. Pentru aceasta, indicați încă din scrisoarea de intenție că îl veți contacta într-o săptămână. Apoi, este pertinent să îl sunați o dată pe săptămână timp de 2-3 săptămâni. Puteți trimite un e-mail, da un telefon sau chiar să scrieți o scrisoare de mulțumire pe care s-o trimiteți prin poștă. Urmărirea procesului poate face diferența mai mult decât un CV în plus într-o grămadă.
- Nu m-am vândut
Atunci când ați intrat în biroul în care avea loc întrevederea, ați arătat că sunteți disperat în căutarea unui post? Recrutorii percep dacă nu sunteți cu adevărat motivat de oferta lor și vor pune întrebările în consecință. Trebuie să fiți pregătit să răspundeți, indiferent de obiectivele dumneavoastră pe termen scurt sau lung, în ce manieră vă puteți aduce contribuția în întreprindere și cum face experiența trecută din dumneavoastră un candidat ideal. Trebuie să știți să vă identificați de asemenea toate punctele slabe sau orice deficit de experiență și să le expuneți transparent. Trebuie să aveți grijă să-i explicați recrutorului de ce nu trebuie să fie îngrijorat.
- Postul a fost prevăzut pentru un candidat din interior
Într-un fel aceasta este regula, este mai sigur pentru recrutor să aleagă pe cineva care a fost cooptat. În același timp nu este vorba de un eșec datorat competențelor sau candidaturii dumneavoastră. Nu aveți nicio vină, dar este oricum enervant.
- Nu m-am arătat pasionat sau pur și simplu interesat
Ați pus întrebări despre companie? Ați făcut o cercetare adaptată și ați identificat valoarea pe care o puteți aduce în organizație? Ați vorbit despre asta? Chiar dacă această căutare a unui loc de muncă poate fi un proces lung și frustrant, trebuie să vă dovediți permanent interesul pentru întreprindere și post în scopul poziționării în postura de candidat ideal.
- Nu am dat dovadă că știu să ascult
În calitate de candidat a nu da dovadă de concentrare răspunzând pe lângă subiect este contraproductiv și arată faptul că nu ați ascultat cu adevărat. Fiți concentrat sută la sută pe toate aspectele căutării dumneavoastră și mai ales în timpul interviului.
- Nu aveam nicio poveste de spus
Dacă recrutorul vă cere să evocați situații specifice în care a trebuit să improvizați sau erori pe care le-ați comis și la care ați găsit soluții pertinente, trebuie să aveți în memorie câteva exemple concrete pe care să i le expuneți. Faceți lista acestor anecdote extrase din formarea dumneavoastră profesională și din experiența trecută.
- Nu am fost natural
Zâmbiți. Destindeți-vă. Respirați adânc. Pare ușor, dar multe persoane își arată incapacitatea de a o face atunci când când este vorba de un interviu. Un recrutor vrea să vă cunoască, pe dumneavoastră, așa cum sunteți cu adevărat. Chiar dacă este necesar să rămâneți profesional, nu este un motiv pentru a vă fi teamă să vă comportați natural. Acest lucru nu poate decât să vă mărească credibilitatea.
Articole complementare pe care, poate, nu le-ați citit:
Interviul de recrutare – cum ne diferențiem
Interviul de recrutare – întrebări pentru care trebuie să fim pregătiți
În cadrul interviului de recrutare răspundeți cu seriozitate întrebărilor care vi se par inutile