Blog

Blog

Comments (4) - Dezvoltare Personală

Interviul de recrutare – ce ascund întrebările care ni se pun

Întrebările puse la interviurile de recrutare sunt considerate adesea adevărate capcane. Recrutorul vrea să cunoască comportamentul nostru profesional și să ne măsoare capacitatea de a ne proiecta în organizația lui. Înainte de a răspunde la întrebări de bază și aparent anodine, trebuie să ne gândim bine. Pentru că pornind de la răspunsuri el ne va descoperi și va hotărî cum merge mai departe. În rândurile următoare voi încerca o analiză a ceea ce ascund întrebările, care ni se pun.

Vorbiți-mi de cea mai importantă reușită a dumneavoastră

Recrutorul vrea să ne cunoască valorile personale, ceea ce considerăm a fi important, așezat sub cuvântul ”reușită”. Aceasta poate fi personală, colectivă, materială sau comportamentală, financiară sau proprie unor valori morale. Răspunsul nostru indică ce anume numim o reușită, o realizare, un succes.

Descrieți mediul de lucru cel mai eficient pentru dumneavoastră

El încearcă să afle dacă mediul de lucru din întreprindere corespunde nevoilor noastre personale. El măsoară de asemenea capacitatea noastră de abstracție, nu este același lucru să ne descriem configurația biroului sau să explicăm ce tip de ambianță de lucru sau de management ne place mai mult. Aceasta îi permite să măsoare similitudinile culturale cu postul oferit.

Ce așteptați de la viitorul dumneavoastră șef?

Vrea să știe cum lucrăm într-o organizație, gradul nostru de autonomie și capacitatea de inițiativă, care sunt foarte importante pentru o organizație care privilegiază delegarea. Dacă avem nevoie de directive continue, nu vom corespunde. Dacă viitorul nostru șef ierarhic este un autocrat, și dacă noi avem nevoie de autonomie, nu va exista o compatibilitate managerială.

Ce obstacol major ați surmontat și cum?

Vrea să descopere într-un mod concret o demonstrație a performanței noastre. Este important pentru el să cunoască stilul în care rezolvăm problemele și, de asemenea, ce înțelegem prin obstacol. Este ocazia de a ne evidenția spiritul de echipă, dacă problema am rezolvat-o împreună cu ceilalți, în relație cu ierarhia și eventual conform recomandărilor acesteia. Răspunsul este edificator în privința modului de a juca singur sau în echipă, deci referitor la aparteneța noastră la un grup.

Cu ce vă mândriți cel mai mult pe plan profesional?

Într-un fel, același tip de întrebare ca ”Vorbiți-mi de cea mai importantă reușită a dumneavoastră?”. Răspunsul poate evidenția încă o dată spiritul individualist sau simțul de echipă și cel al realizărilor.

Din ce motive ați refuza să veniți la noi?

Recrutorul încearcă să afle care sunt criteriile în funcție de care alegem un post și o organizație. Sunt multe semnificații aici pentru el, iar cu răspunsul își va putea orienta propunerea într-un sens sau în altul în conformitate cu decizia de a ne recruta sau nu. Calitatea criteriilor noastre este de asemenea edificatoare între remunerație, nivelul de responsabilitate, tipul de management, perspectivele de evoluție sau… timpul necesar pentru a ajunge la birou.

În ce fel competențele dumneavoastră corespund cerințelor postului?

Este vorba de a-și da seama de capacitatea noastră de analiză comparativă între ceea ce estimăm noi drept competențe și ceea ce caută. El poate afla multe despre maturitatea noastră de apreciere a propriului profesionalism fără un exces de-o parte sau de alta și mai ales dacă în analiză ne plasăm din punctul de vedere al angajatorului sau al interesului personal.

Care sunt primele lucruri pe care le veți face la sosire?

Răspunsul nostru îi arată dacă am înțeles cu adevărat postul și miza sa, dacă vom da dovadă de prudență – făcând la început o analiză a stării de fapt – sau vom intra ce pe un teren cucerit și vom schimba totul pentru a acționa așa cum am făcut în alte părți. Un indicator al prudenței noastre, al interesului pentru întreprindere și al abordării noastre metodice, mai mult decât personale.

Cum vă descriu colegii dumneavoastră în cadrul muncii depuse?

Este vorba pentru recrutor să înțeleagă cum credem că ne percep colegii. El vrea să știe bineînțeles cum suntem apreciați, dar poate mai mult cum acceptăm aprecierea lor, dacă le împărtășim analiza și ținem cont de ea în relațiile cu ei. Încă o dată ne sondează capacitatea de a ne replia în raport cu noi și cu ceilalți, spiritul de echipă.

Cum vă evaluează patronul actual?

Răspunsul traduce deschiderea noastră și inteligența situațională. Pentru a fi credibili trebuie să expunem atuurile pe care patronul ni le recunoaște și cele în privința cărora așteaptă o ameliorare. El poate măsura dacă există o susținere și o apreciere din partea angajatorului actual și dacă acceptam criticile și comentariile și ținem cont de ele.

Cum vă dezvoltați competențele profesionale?

Recrutorul vrea să știe prin această întrebare dacă posedăm suficientă umilință și clarviziune pentru a nu crede că suntem buricul pământului, că știm totul și nu mai avem nimic de învățat. El măsoară maniera în care ne proiectăm în viitor și detectează în ceea ce spunem începutul răspunsului său la aspirațiile noastre și posibilitatea sa de a accede la ambițiile noastre. Pur și simplu cum ne vedem astăzi și cum ne proiectăm în viitor.

Alte articole pe care, poate, le-ați ratat :

Cinci întrebări pe care le pun la interviu candidații cu adevărat valoroși

Resuscitarea artei de a pune întrebări

Greșeli de corectat urgent în căutarea unui job

Cauze ale eșecului în căutarea unui loc de muncă pe care trebuie să le eliminate

Comments (4)

  • Gabriel BOTEZATU

    2:15 PM, January 2023

    Din pacate , in ziua de astazi,un interviu tehnic a devenit literatura! A fost inlocuita verificare cunostintelor cu ”Cum vă dezvoltați competențele profesionale?”!Si va mai mirati cand vi se vorbeste despre deprofesionalizare in Romania?

    • Bogdan Buzdugan

      4:24 AM, January 2023

      Mulțumesc pentru comentariu Gabriel. Nu aș generaliza. Sunt și mulți recrutori profesioniști și pasionați de ceea ce fac, care chiar încearcă să afle multe despre candidați. Pe de altă parte deprofesionalizarea există. Ea vine și din concepția, larg întâlnită la noi, că diploma contează mai mult decât cunoștințele. Și principalele modele popularizate sunt de acest tip, cu diplome cumpărate de la diverse fabrici, pentru că nu pot fi numite “universități”, și doctorate plagiate sau făcute de alții…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *