Blog

Blog

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Cum să colaborezi cu o personalitate dominantă

În viața dumneavoastră profesională trebuie să vă apropiați uneori de personalități cu caracter dominator care vor să conducă și să-și impună autoritatea. Iată cum vă puteți apăra…

Ați fost preveniți, este un personaj așa-zis “tiranic”! De îndată ce i se pronunță numele, pereții încep să tremure. Bineînțeles, înainte de a asculta ceea ce se “zice”, ar fi bine să vă formați propria opinie, mai ales în privința personajelor pe care le întâlniți în viața de zi cu zi. În acelați timp, este bine de asemenea să deosebiți colaboratorul-conducător, care este acolo pentru a ghida echipa, de colegul-opresor care își va impune legea și viziunea sa unică asupra lucrurilor.

Impresionați fără să provocați

Puteți deosebi persoanele tiranice de cum au pus piciorul în încăpere. Conducătorul cu o strângere de mână fermă, care privește pe fiecare în ochi făcând un semn din cap și ascultă numele fiecărui colaborator pe care-l salută. Pare atent și disponibil. Din contră, opresorul riscă efectiv să-ți strivească mâna când o strânge, privirea nu i se fixează asupra persoanei din fața sa, ci pe cea care urmează, și nu își arată interesul față de prezentările care îi sunt făcute. Pare grăbit și greu de abordat.

Să știți că o persoană a cărei strângere de mână are tendința de a vă strivi degetele vă dă un prim element de răspuns a comportamentului său: îi lipsește autoîncrederea. A căuta confruntarea cu cei pe care nu îi cunoști încă este un indiciu de anxietate relațională. Și atunci profitați de acest indiciu pentru a-i arăta că nu veți fi prada ideală. Pentru aceasta, de îndată ce vă simțiți mâna zdrobită, înarmați-vă cu cel mai plăcut zâmbet, fără a exagera totuși și priviți-vă interlocutorul în ochi. Acum puteți interacționa imediat, fie strângându-i mâna cu două mâini, fie așezând cealaltă mână pe partea superioară a brațului său sau pe umăr.

Veți vedea că presiunea exercitată asupra degetelor dumneavoastră se va opri repede, pentru că îi transmiteți un mesaj foarte clar: “Nu jucați acest joc pentru că eu voi prelua controlul”. Încercați să efectuați această mișcare cu cineva apropiat și observați ceea ce simțiți. Totuși, atenție: nu faceți acest gest cu patronul dumneavoastră sau cu vreun client – puteți da o impresie complet greșită. Dacă este un angajator, rămâneți la zâmbet, la privire și la o presiune rapidă dar fermă a mâinii dumneavoastră asupra mâinii sale.

Priviți fără să sfidați

Personalitatea dominantă utilizează adesea o privire fixă pentru a-și descumpăni confrații. Folosiți-vă de faptul că un contact vizual este important indiferent de circumstanțe. Astfel, în momentul în care vă încrucișați privirile, priviți-l în ochi fără reavoință. Pentru a arăta un aer liniștit și degajat de orice sfidare, aplecați-vă ușor capul într-o parte. Acest lucru vă va îndulci atitudinea. Dar a susține privirea unei persoane așa-zis impresionante prin autoritatea sa, vă poate face să vă simțiți incomod și să întoarceți privirea în altă direcție. Pentru a evita asta, fixați-vă privirea pe două zone, chiar sub ochi și spre mijlocul frunții, apoi mutați privirea de la o zonă la alta la fiecare cinci secunde.

Poziționați-vă fără a ataca

Personalitatea dominantă ocupă un teritoriu mare, pe al lui și pe al altora. În acest moment este convenabil să fixați limite clare între spațiul său și al dumneavoastră. O postură bună vă poate permite să transmiteți un nou mesaj inconștient:

  1. Dacă personalitatea dominantă este în picioare, iar dumneavoastră stați jos, ridicați-vă! A-l face pe celălalt să-și coboare privirea atunci când vă vorbește vă aduce într-o poziție de supunere.
  2. Mențineți-vă spatele drept și coborâți-vă umerii.
  3. Puneți-vă mâinile la spate. Atitudinea dumneavoastră arată o deschidere către dialog, fără bariere și deci fără teamă, redefinindu-vă influența față de a sa.
  4. Nu uitați de contactul vizual, în special zonele situate sub ochi și în mijlocul frunții.
  5. Aplecați-vă ușor capul pentru a nu crea o confruntare directă.

Vorbiți calm fără nervozitate

O vorbă așezată aduce și mai multă credibilitate atitudinii dumneavoastră corporale. Încercați să faceți astfel încât vocea dumneavoastră să aibă un timbru grav, apoi ridicați-o atunci când abordați un punct esențial. Modulați tonurile, nu vorbiți cu o voce uniformă. Acest lucru este valabil în toate momentele importante ale vieții dumneavoastre profesionale. Dacă vocea vă este ezitantă, utilizați un mic truc: retrăgeți-vă într-un loc liniștit, trageți aer în piept, blocați-l 3 secunde apoi expirați de 3 sau 4 ori dezumflându-vă burta. Repetați asta de 5 până la 7 ori. Vocea vi se va stabiliza.

Atenție însă la toate aceste gesturi carismatice și autoritare. Nu exagerați cu utilizarea lor dacă nu vreți să treveți drept un colaborator cu o personalitate dominantă!

Alte articole pe care poate nu le-ați citit:

Cum ieșiți din situații delicate la locul de muncă

Rezolvarea blocajelor în relaţiile profesionale interpersonale

Ce este atitudinea?

Decizii instinctive pe care le veți regreta

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *