Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Despre dictatura urgențelor

Preluând urgențele celorlalți fără niciun fel de recul, avem tendința de a ne îndepărta de nevoile proprii și devenim în final ineficienți și nefericiți. Să devenim responsabili de ceea ce facem, să ascultăm ceea ce se petrece în interiorul nostru, să ne respectăm limitele, păstrând o relație deschisă cu ceilalți, este esențial pentru a ne face viața mai frumoasă.

În viața profesională, directori și angajați aud instrucțiuni etichetate ca urgențe, uneori chiar de mai multe ori pe zi! A ne aminti că nimic altceva decât viața nu este urgent ajută la trierea evenimentelor. Există cu siguranță printre sarcinile de pe lista noastră cazuri cărora le acordăm un pic prea ușor o importanță „vitală”, fără să ne consultăm disponibilitatea internă. Acumulăm asfel un stres inutil și ne scăldăm în inconfortul și culpabilitatea de a neglija alte aspirații. Pentru că nu avem curajul de a spune nu. Dintr-o teamă de conflict, de a fi judecați greșit, de a jena, ne spunem că este mai bine așa. Ne epuizăm asfel cu false urgențe aplecându-ne progresiv propria axă a vieții. Consacrăm mai puțin timp celor apropiați, pasiunilor noastre, celorlalte angajamente. Acționând în acest fel ne privăm de două lucruri esențiale pentru o performanță durabilă:

  • Atenția la ceilalți – înțelegerea a ceea ce este important pentru ceilalți și partajarea a ceea ce este important pentru noi. Un „nu” poate fi astfel o invitație la dialog. Soluția imaginată nu ne convine? Să ne rearanjăm prioritățile împreună. Există o șansă foarte bună ca relațiile noastre să fie întărite astfel. Un asemenea schimb hrănește autenticitatea și încrederea reciprocă.
  • Atenția la sine însuși – ne respectăm pe noi acționând așa și ne păstrăm spațiul necesar pentru propriul echilibru. Ne păstrăm acest echilibru natural care face din noi ființe fericite la muncă și în viața personală. Un echilibru vital, aceasta trebuie să fie prima noastră urgență…

Articole complementare recomandate:

O abordare corectă în time management

Timpul de lucru și lupta cu timpul

Transformați timpul într-un companion al reușitei dumneavoastră

 Cum alimentăm problemele și întărim anumite comportamente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *