Blog

Blog

Comments (2) - Uncategorized

Despre poezie şi afaceri

Poezia ne învaţă să ne luptăm cu complexitatea şi să simplificăm lucrurile. Este în general acceptat faptul că poeţii reuşesc să exprime lucruri foarte complicate în cuvinte simple, pe înţelesul tuturor.

Eu însumi fiind un cititor de poezie, am descoperit în adolescenţă poemele într-un vers ale lui Ion Pillat şi am început să încerc să simplific şi să prezint lucrurile cât mai sintetic. Chiar dacă n-am reuşit în poezie să exprim ceea ce doream într-un singur vers, adesea am scris poeme de maximum trei sau patru versuri.

Dar care este legătura poeziei cu lumea afacerilor? Şi ce poate aduce poezia acestei lumi concurenţiale şi, aparent atât de prozaice?

Clare Morgan spune că aduce complexitate şi flexibilitate în gândire, ca şi abilitatea de a înţelege mai bine gândurile şi sentimentele celorlalţi. Din propria experienţă, Morgan demonstrează că poezia poate reprezenta un beneficiu semnificativ pentru lideri şi executivi faţă în faţă cu o complexitate infinită, înarmaţi cu resurse limitate, într-o lume în schimbare.

Exemplele de poeţi care au fost şi oameni de afaceri de succes ne vin în special din Statele Unite.

Wallace Stevens este considerat unul dintre marii poeţi americani. El a primit premiul Pulitzer pentru poezie în 1955 şi i s-a oferit o poziţie prestigioasă la Harvard University pe care a refuzat-o pentru că nu a vrut să renunţe la poziţia de vice-preşedinte al unei firme de asigurări.

Dana Gioia, el însuşi poet, dar şi absolvent al Stanford Business School şi fost executiv al General Foods, notează că T.S. Eliot a petrecut un deceniu la Lloyd’s Bank of London, dar şi alţi poeţi ca James Dickey, A.R. Ammons şi Edmund Clarence Stedman şi-au găsit drumul navigând prin lumea afacerilor.

Sidney Harman, fondatorul Harman Industries, a declarat o dată pentru The New York Times: “Le-am spus recrutorilor mei să-mi aducă poeţi ca directori. Poeţii sunt cei care gândesc sistemele originale. Privesc mediile cele mai complexe şi le reduc complexitatea la ceva ce încep să înţeleagă.”

Emily Dickinson, de exemplu, a simplificat magistral subiecte complexe în poeme ca “Pentru că nu m-am putut opri pentru Moarte”.

Liderii din domeniul afacerilor trăiesc într-un mediu complex şi dinamic. Ei trebuie să ia acest haos şi să-l ordoneze pe înţelesul celorlalţi. Citind şi scriind poezie îşi pot exersa această capacitate, îmbunătăţindu-şi abilităţile conceptuale şi de comunicare.

Poezia poate dezvolta şi un simţ mai acut al empatiei, dar şi creativitatea. Într-un interviu, Dana Gioia spunea: “Pe măsură ce am crescut în afaceri am simţit că am un avantaj enorm faţă de colegii mei pentru că aduceam un fundal imaginativ din lingvistică şi literatură.” Dana Gioia subliniază că top managementul are nevoie nu numai de abilităţi cantitative, dar şi de abilităţi “calitative şi creative” şi de o “judecată creativă”, iar a citi şi a scrie poezie ajută la dezvoltarea acestor capabilităţi.

În final poezia ne poate învăţa să ne umplem viaţa cu frumuseţe şi să-i dăm un sens. O încercare în managementul modern ar fi să ne menţinem pe noi şi pe colaboratorii noştri concentraţi şi deschişi spre lucruri noi.

Lumea, oricum ne-am gândi la ea, este uimitoare. Chiar dacă în discursul zilnic, unde uneori nu cântărim fiecare cuvânt, folosim termeni ca “o lume obişnuită” sau “o viaţă ordinară”, în lumea poeziei unde fiecare cuvânt este cântărit şi ales, nimic nu este obişnuit sau normal. Nici măcar o singură piatră sau norul de deasupra ei. Nici măcar o zi sau noaptea care-i urmează. Şi mai ales nici măcar o singură viaţă pe lumea asta!

Poezia nu este neapărat soluţia universală pentru problemele din afaceri. Sunt mulţi lideri care n-au citit niciodată vreo poezie şi au avut succes. Dar pentru cei care au făcut-o, a citi şi a scrie poezie, poate fi o componentă valoroasă a dezvoltării personale în leadership.

Alte articole complementare:

Să transformăm eșecurile într-o sursă a reușitei

Adoptarea unor comportamente productive pentru o mai bună reușită

De ce inocularea unei culturi a recunoștinței este rentabilă

Cultivarea unei mentalități de antreprenor de succes

Comments (2)

  • JerrieKTures

    2:35 AM, June 2015

    You really make it seem so easy with your presentation but I find this
    topic to be actually something that I think I would never understand.
    It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post,
    I will try to get the hang of it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *