Blog

Blog
Universul lui Dali la București

Comments (0) - Romania, Turism

Universul lui Dali la București

Cum mi-am propus să vizitez și expozițiile din România, nu numai pe cele din străinătate, nu puteam să ratez Universul lui Dali de la ARCUB Gabroveni…

Să vă spun sincer, expoziția m-a cam dezamăgit într-un fel, chiar dacă este menționată pe site-ul oficial al expozițiilor Dali din toată lumea…

Da, sunt câteva sculpturi interesante, unele dintre ele la limita între miniatură și bijuterie, chiar și unele litografii bune, dar lipsesc în totalitate picturile și fotografiile, iar mie, la Dali, încă de când am vizitat pentru prima oară expoziția lui permanentă de la Paris, cel mai mult acestea mi-au plăcut.

Explicația vine din faptul că, de fapt, ni se prezintă o colecție particulară și acestea au fost operele deținute de proprietar. Însă atunci ar fi trebuit să ni se spună acest lucru de la început… Nu este un univers, ci doar un sistem solar al acestuia!

Trecând peste asta, sunt multe sculpturi interesante, unele cărora le recunoști simbolistica imediat, cum ar fi sclavul lui Michelin încătușat între două anvelope, iar altele pentru că fac parte din cosmogonia cea mai cunoscută a maestrului, cum ar fi ceasurile fluide prezentate aici în două variante, una monumentală și alta miniaturală, cu iz de bijuterie.

Printre temele faimoase ale lui Dali mai găsim uciderea balaurului, melcul și faimoasa canapea din buze roșii. Miniaturile sunt extraordinare și am senzația că, de multe ori, poartă o simbolistică aparte.

Printre litografii nu am remarcat niciuna care să-mi sară-n ochi în mod deosebit. Doar la ieșire, în magazin, era „Visul cauzat de zborul unei albine”, în care doi tigri par în salt spre Gala, soția maestrului, care doarme.

Câteva cuvinte și despre experiența de realitate virtuală, de fapt un filmuleț de 10 micute pe care îl urmărești cu casca pe ochi. Merită văzut pentru că este altceva! Operele lui Dali sunt aici în mișcare! Este extraordinar să vezi elefanții pe picioroange tropăind prin deșert… Ai senzația la un moment dat că vine spre tine o corabie pe valurile însorite ale mării, dar de fapt este melcul uriaș care cară o lume în spate.

Și totul începe ca Iona în burta balenei, după ce ești înghițit de canapeaua cu buze roșii… Și te mai înghite o dată încă o creatură fantastică pentru a ajunge în deșert.

Un alt efect care mi-a plăcut este modul în care un ceas lovindu-se de creanga unui copac devine un ceas fluis, scurs peste acea ramură…

Pe canalul meu de YouTube găsiți mai multe clipuri filmate de mine cu această expoziție și nu numai!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *