Blog

Blog
Cuibul vulturilor – Cetatea Poienari

Comments (1) - Romania, Turism

Cuibul vulturilor – Cetatea Poienari

Pe la începuturile Țării Românești aici s-a construit un turn. Locul este menționat de Iorga ca o posibilă locație a faimoasei bătălii de la Posada, care a marcat ieșirea voievodatului de sub suzeranitatea coroanei maghiare. Cronica pictată de la Viena menționează bătălia în care armata regelui Carol Robert de Anjou este atacată pe drumul de întoarcere spre Transilvania de către Basarab I fără a-i preciza locația. Într-un document ulterior, din 1395, emis de Sigismund de Luxemburg, locul bătăliei este descris ca „fiind pe culmile munților, zise în vorbirea obișnuită posada, prin niște strâmtori și poteci înguste, strânse între tufișuri mari.”

Vlad Țepeș dezvoltă construcția ca loc de refugiu sau punct de observație adăugând turnuri, ziduri și dependințe.

Una dintre legende spune că Vlad Țepeș a scăpat în această cetate de urmărirea turcilor după ce și-a potcovit caii invers pentru a-i induce pe aceștia în eroare.

Cetatea se află pe un vârf de munte la aproximativ 400 m deasupra nivelului văii. Are o formă alungită și posedă 5 turnuri, 4 rotunde și unul prismatic. Zidurile au 2-3 metri grosime.

Cetatea este monument istoric și obiectiv turistic, fiind pe drumul spre Transfăgărășan. În perioada comunistă s-a încercat o primă restaurare a cetății, consolidându-se și reparându-se zidurile. Tot atunci au fost construite și cele 1.480 de trepte care permit un acces mai ușor la cetate. O nouă restaurare, cu ajutorul fondurilor europene, bate pasul pe loc de patru ani.

Probabil că ne-ar trebui și nouă un Viollet-le-Duc al nostru, care să se ocupe de ruinele cetăților noastre, pentru că avem destule, iar lucrările de restaurare cam bat pasul pe loc peste tot. Mi-aș dori și eu mai multe cetăți funcționale, restaurate, pe modelul celei de la Carcassonne, care să atragă milioane de turiști anual! Și ruine avem, slavă Domnului!

Până una alta, niște australieni pasionați au făcut o reconstituire digitală a modului în care arăta cetatea pe vremea lui Dracula. Și acest model nu e rău de loc! Mie mi-ar plăcea să fie adusă la acest stadiu. Voi ce ziceți?

Vacanță plăcută!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *