5 pași pentru inițierea unui proces de recrutare
Ați ajuns într-un sezon de vârf și stresul depășește orice limite. Unii oameni spun că e bine să ai atât de mult de muncă încât să nu mai știi când se sfârșește o zi și începe alta. Există cu siguranță o linie dicolo de care afacerea voastră se extinde rapid, clienții vă găsesc și comenzile curg. Este un moment interesant, cel în care vreți să sărbătoriți faptul că ați rămas fără suflu.
Un antreprenor tipic ajunge în acest moment și are o revelație – hai să mai angajăm pe cineva să ne ajute. Câteva mâini în plus vor prelua o parte din sarcini și poate vă vor asigura câteva ore de somn între schimburi. Cu toate comenzile care continuă să vină, cu siguranță vă permiteți să plătiți câțiva oameni în plus care să vă ajute.
Toate acestea sunt gânduri frumoase, dar ceea ce faceți în continuare este critic. Dacă nu vă alocați puțin timp pentru organizarea procesului de recrutare acum, înaintea postării anunțului de angajare, s-ar putea să ajungeți la unul dintre următoarele rezultate:
- Pierdeți timp angajând și pregătind persoana nepotrivită, care ori ajunge să vă înșele așteptările ori pleacă atunci când vă e lumea mai dragă;
- Luați o persoană foarte implicată, care se pune pe treabă fără prea mult ajutor, dar se termină sezonul aglomerat și ce mai faceți cu ea, pentru că nu vă mai permiteți să o plătiți;
- Prima persoană pe care o angajați are niște probleme de program de muncă și atunci mai angajați încă una să o completeze și în curând mai luați și o a treia, cheltuind mai mult decât ați anticipat cu angajații și pierdeți o groază de timp cu aranjarea programului lor;
- Angajați pe cineva și pierdeți mai mult timp învățând-o ce să facă și cum să facă din nou ceea ce nu a făcut cum trebuie de prima oară, iar chestia asta poată să ajungă să vă coste chiar afacerea!
Există un milion de lucruri care pot să meargă prost atunci când un antreprenor își mărește numărul de angajați fără să aibă experiență în privința asta și fără să-și facă dinainte un plan. Sigur că acest lucru nu trebuie să vă oprească dezvoltarea. Pur și simplu trebuie să abordați recrutarea ca pe o nouă competență, să primiți câteva sfaturi bune, să fiți organizați și să vă faceți un plan.
Iată primii cinci pași în organizarea propriului proces de recrutare:
- Documentați-vă procesul de producție. Poate că vi se pare o pierdere de timp acum când aveți atât de muncă și aveți nevoie de un ajutor suplimentar, dar trebuie să știți exact ce faceți pentru a angaja pe cineva care să vă ajute. Puneți pe hârtie pașii pe care-i faceți de la idee la realizare. Dacă afacerea voastră e una de servicii, documentați ciclul de viață al unui client;
- Imaginați-vă care este procedura de realizare a comenzilor. Ce etapă a procesului consumă cea mai mare parte din timp? În ce etapă munca oamenilor este locul îngust? Trebuie să înțelegeți clar unde aceste ajutoare suplimentare vă pot face să vă mișcați mai repede și să vă măriți capacitatea. V-ar ajuta să aveți două persoane care pregătesc listele de clienți sau persoana care face partea de finisare este cea debordată?
- Decideți unde este cel mai bine utilizată propria voastră expertiză. Ce părți ale procesului necesită o atenție specială din partea voastră și ce poate fi delegat? Poate că aveți nevoie pur și simplu de cineva care să răspundă la telefon pentru a vă putea concentra asupra producției. Dacă persoana respectivă nu poate răspunde la anumite întrebări ale clienților și trebuie să vă întrerupă în mod constant pentru a obține acele răspunsuri, atunci poate că ar fi mai bine să pregătiți pe cineva să se ocupe de producție și să răspundeți voi la telefon;
- Scrieți o descriere a jobului. Din nou, poate părea prea detaliată pentru moment, dar este esențială. Dacă nu puteți articula ce vă doriți să facă un nou angajat în detaliu, el nu va avea niciodată succes și veți fi dezamăgit de noua angajare. Listați sarcinile pe care vă așteptați ca această persoană să le realizeze. Gândiți-vă la acest job în lumina unei zile tipice și a unei săptămâni întregi și puneți totul pe „hârtie”;
- Aliniați o listă de competențe cu descrierea jobului. Uitându-vă la sarcini, faceți o listă a competențelor și abilităților necesare. Fiți foarte specifici; nu faceți nicio presupunere. Dacă jobul include răspunsul la telefon, una dintre competențele de pe listă trebuie să fie modul potrivit de a vorbi la telefon. Includeți și trăsături de personalitate de bază care vor fi necesare. Dacă este implicat contactul cu clienții, de exemplu, v-ați dori poate să includeți o prezență plăcută sau abilitatea de a dezamorsa disputele.
Toate astea reprezintă un minim al muncii pe care trebuie să o faceți înainte de a vă uita după un nou angajat. Chiar dacă ați angajat pe cineva recent, trebuie să parcurgeți acești pași din nou pentru a vă asigura că nimic nu s-a schimbat. Vă veți dori să vă documentați pașii și să revizuiți documentația data viitoare când veți mai face angajări. Acest lucru vă va economisi un pic de timp. Angajarea unui nou contabil poate deveni un dezastru dacă, de fapt, aveați nevoie de încă un mecanic.
Acordându-vă timp pentru aceste lucruri veți obține economii de timp și de bani pe termen lung. Dacă nevoia unui nou angajat este imediată și legată de condițiile pieței actuale, s-ar putea să luați în considerare un contract pe durată determinată. Identificați postul pentru care puteți pregăti pe cineva rapid și acest lucru vă va elibera suficient timp pentru a pune strategia cap la cap. Folosiți o agenție de muncă temporară pentru a ocupa rapid această poziție. În timp ce aveți acest angajat temporar care-și face treaba, terminați munca pregătitoare pentru a fi gata să căutați un angajat pe termen lung. Procesul de angajare ia timp și chiar dacă ați găsit persoana potrivită pentru un job, tot trebuie să o pregătiți. Angajarea nu este o chestie de azi pe mâine, dar o recrutare bine organizată poate fi o soluție de durată și un catalizator pentru creșterea afacerii.
Alte articole pentru dumneavoastră:
Chiar trebuie să ne pregătim pentru job-urile de mâine?