Sfaturi referitoare la CV care pot face diferența
Piața muncii este poate mult mai competitivă în ziua de azi ca oricând, ceea ce mărește încă și mai mult importanța creării unui CV bun. Chiar dacă un CV nu vă va oferi singur un job, rămâne esențial pentru a pune un picior care să țină ușa deschisă și să fiți invitați la interviu. Vă ofer mai jos câteva sfaturi despre CV care pot face diferența.
Identificarea cuvintelor cheie
Multe companii, chiar și dintre cele mici, încep să folosească instrumente digitale pentru selecția CV-urilor. Departamentul de Resurse Umane va face o căutare bazată pe un set de cuvinte cheie și dacă CV-ul vostru nu le are, atunci nu-l va citi nimeni. În mod normal aceste cuvinte cheie sunt substantive, deși uneori pot fi și verbe. Citind mai atent descrierea jobului, există șanse să fiți capabili să identificați un anumit număr de cuvinte cheie și să le puteți introduce în CV.
Începeți în forță
Angajatorii dau de obicei un verdict rapid după primele 5 secunde de vizualizare a CV-ului vostru. Asta înseamnă că trebuie să vă asigurați că acesta lasă o bună impresie încă de la început. Formatându-l să se centreze în jurul anumitor titluri și subtitluri, veți obține o reacție mai bună.
Verificați, verificați și iar verificați
Este aproape imposibil de stabilit cât de importantă poate fi verificarea temeinică a CV-ului. Dacă reiese din CV că sunteți orientați spre detalii, dar acesta este plin de greșeli de ortografie sau de dactilografie, se poate trage concluzia că acest lucru nu este adevărat. Dacă vă doriți să fiți tratați ca niște profesioniști, atunci purtați-vă ca unii. Citiți și verificați CV-ul de cel puțin două ori.
Cele mai importante informații trebuie să fie primele
Angajatorii citesc arareori întregul CV, cuvânt cu cuvânt. Asta înseamnă că cele mai importante informații trebuie plasate la început. Acest lucru este valabil pentru structura generală a CV-ului, dar și pentru diferitele capitole. Părțile cele mai relevante trebuie să fie primele și informațiile cele mai importante din acestea trebuie să fie în vârful listei.
Folosiți exemple concrete, nu declarații
Este important ca atunci când vă susțineți competențele sau experiența să folosiți exemple concrete și nu declarații. De exemplu, nu spuneți că ați „mărit profitul net”, ci mai curând că „ați crescut vânzările cu 25.000€ în timp ce cheltuielile au scăzut cu 10.000€”. Acest lucru le oferă angajatorilor o imagine mai clară a ceea ce ați realizat.
Cu cât e mai scurt cu atât e mai bine
Se discută de multă vreme dacă CV-ul trebuie să aibă o singură pagină, două sau mai multe. Totuși, consensul general este că trebuie să fie cât mai scurt posibil, incluzând totuși toate informațiile importante și relevante. Asta înseamnă că dacă aveți nevoie de mai multe pagini, atunci folosiți-le. Dar cu cât includeți mai multe informații, cu atât este mai mare probabilitatea ca unele dintre ele să nu fie chiar așa de importante.
Există efectiv sute de sfaturi referitoare la CV pe care oamenii le folosesc pentru a-și fabrica unul perfect. Totuși, consider că acestea sunt suficiente pentru a vă asdigura că mergeți în direcția bună.
Voi ce ziceți?
Alte articole complementare:
Comportamente nepotrivite pentru un lider
Cauzele adânci ale leadership-ului de slabă calitate
Cum să impresionați pe oricine în mai puțin de 30 de secunde
Cum incită un lider la autodepășire pentru atingerea unui obiectiv major