Cum să vă organizați căutarea unui loc de muncă
Căutarea unui job este o provocare ce necesită numeroase acțiuni și multă tenacitate. Adunați-vă forțele, structurați-vă acțiunile, urmăriți ceea ce faceți și trebuie să faceți, păstrându-vă super organizați. Iată câteva sfaturi pentru a asigura un proces eficient și motivant.
Faceți un plan înainte de a începe
Chiar înainte de a începe, identificați-vă obiectivele: postul vizat, sectorul, tipul de societate și toate elementele importante pentru voi, ca localizarea, mărimea, imaginea. O dată delimitat acest scop, fixați-vă obiective realiste. Acestea pot fi numărul de CV-uri pe care doriți să le trimiteți în fiecare săptămână, numărul de mailuri, de contacte pe rețelele de socializare, timpul pe care-l veți petrece în fiecare zi sau în fiecare săptămână ori câte surse veți exploata: siteuri web, ziare, rețele sociale, jobboarduri. Fixarea unui obiectiv vă mărește motivația și vă asigură un sentiment de împlinire o dată ce l-ați atins. În orice caz, organizați-vă bine documentele: CV, scrisoare de intenție, referințe, etc.
Găsiți-vă ritmul
Începeți dimineața devreme și vă veți păstra în acest fel ritmul obișnuit de muncă. Utilizați dimineața pentru sarcinile cele mai dificile. Este un moment bun pentru a da telefoane sau a trimite mailuri la întreprinderile pe care le vizați. Când vă dați jos din pat consultați-vă agenda – pe hârtie sau digitală – și verificați dacă nu aveți cumva vreo întâlnire, controlați răspunsurile la candidaturile voastre și alertele la ofertele de locuri de muncă, deschideți toate siteurile de joburi care vă interesează, răspundeți la anunțuri, dar mai ales intrați pe siteurile întreprinderilor la rubrica de locuri de muncă sau cariere. Lăsați rețelele sociale pentru mai târziu. Le puteți trata în cursul serii, așa cum fac majoritatea angajaților. În fiecare zi informați-vă despre actualitatea sectorului vostru de activitate, urmăriți newslettere, siteuri web sau publicații de specialitate. Trebuie să rămâneți informat referitor la actualitatea sectorului de activitate pentru a fi gata să interveniți dacă apare o oportunitate. În gestionarea timpului vostru, organizați-vă pe sarcini și evitați să vă împrăștiați riscând să vă pierdeți ținta.
Organizați-vă în maniera care vă convine
Totul începe cu alegerea locului în care munciți. Totul depinde de voi. Munciți mai bine acasă sau în exterior, într-un birou cu mai puține mijloace de distracție. Utilizați un spațiu deschis unde puteți pune în ordine cu ușurință dosarele. Este de asemenea bine să vă păstrați acest spațiu de lucru în ordine. Acest lucru vă va ajuta să vă concentrați asupra acțiunilor pe care trebuie să le întreprindeți. Organizați de asemenea clasarea mailurilor și a răspunsurilor în Outlook creând foldere și subfoldere conform preferințelor voastre, planificați-vă acțiunile în calendar și creați o bază de date cu toate contactele. Clasați-vă în ordine cronologică mesajele trimise și primite pentru a le găsi mai ușor. Simțiți-vă bine cu ceea ce faceți și aveți grijă de sentimentul de saturație. Lucrați la identitatea voastră digitală, finisați-vă profilul pe rețelele sociale, răspundeți eventualelor mesaje ale recrutorilor, activați-vă contactele, participați la discuțiile de grup, dar mai ales învățați să vă lipsiți uneori de internet, care este cronofag. Viitorul nu se află în fața ecranului computerului, un refugiu adesea narcisist în această perioadă destabilizantă. Ieșiți, aerisiți-vă și destindeți-vă. În acest fel vă veți păstra energia pe care trebuie să o mobilizați în momentul interviurilor.
Urmăriți-vă progresele
Căutarea jobului are loc în principal online, așa că este ușor să stocați toate acțiunile și să organizați o trasabilitate a demersurilor voastre. Dacă participați la discuții sau forumuri, faceți o fișă despre fiecare persoană întâlnită, care vă interesează, un recrutor, un director de resurse umane, un contact, un prescriptor. Recuperați cărțile de vizită și adresele de mail pentru a le adăuga bazei voastre de date. În momentul potrivit, păstrați o evidență precisă, actualizați-vă dosarele, deschideți unul „răspunsuri negative”, creați altul „relansări de făcut”, „interviuri”, etc. De îndată ce sosește un răspuns sau este realizată o acțiune, schimbați-i statusul. După-amiaza, de exemplu, vă puteți pregăti demersurile, vă puteți redacta CV-ul standard pe care-l modificați pentru a-l adapta fiecărei întreprinderi pe care o vizați ori construiți-vă un CV 2.0 și încărcați-i în mod regulat ultima versiune în bazele de date în care l-ați depus.
Pe scurt
Dincolo de tenacitate trebuie să dați dovadă de suplețe și oportunism în funcție de evenimente, amestecând virtualul cu realul și ritmându-vă timpul și organizarea în funcție de axele următoare:
- Activați-vă rețelele: prieteni, relații, familie, colegi de promoție, foști profesori, vecini. Investiți 50% din timpul vostru;
- Citiți ofertele de locuri de muncă, dar investiți cât mai puțin posibil, este cel mai puțin rentabil;
- Contactați întreprinderile: candidaturi spontane, baze de date de candidaturi, depuneri de CV-uri;
- Utilizați „jobboardurile”: alertele pe BestJobs, eJobs, Hipo, Jooble, etc.;
- Exploatați rețelele sociale: LinkedIn, Viadeo, Facebook, Twitter pentru a găsi anunțurile corespunzătoare;
- Creați un blog, un minisite, un portofoliu electronic sau o carte online, o manieră de a vă face remarcați;
- Insistați;
- Destindeți-vă.
Alte articole care s-ar putea să vă placă:
Ceea ce spuneți este important – cum să comunicați mai bine în timpul schimbărilor
Cum să vă optimizați spațiul de lucru pentru creșterea productivității
În cadrul interviului de recrutare răspundeți cu seriozitate întrebărilor care vi se par inutile