Nu lăsați teama să vă controleze destinul
Credeți că frica a devenit unul dintre cei mai importanți factori care au început să vă influențeze toate deciziile importante din viață și în acest fel vă limitează perspectivele de creștere și vă distruge fericirea? Dacă acesta este cazul dumneavoastră, este momentul să începeți să conștientizați acest lucru și să munciți pentru a depăși această deficiență a personalității voastre.
Frica face incursiuni în viața noastră încă din copilărie
V-ați întrebat vreodată de ce atunci când eram copii cea mai mare teamă era aceea de a pierde părinții? Ne rugăm la Dumnezeu pentru o viață lungă a părinților noștri. Unul dintre motivele acestei frici este bineînțeles dragostea pe care le-o purtăm părinților noștri. Și un alt motiv ar putea fi propria noastră nesiguranță. Știm că suntem mici și nu putem să avem singuri grijă de noi. Avem nevoie de părinți pentru a avea grijă de noi când ne e foame, să ne îmbrace, să ne adăpostească, pentru educație și mai ales pentru dragoste și afecțiune.
Societatea joacă un rol important în fasonarea răspunsurilor noastre la frică
Personalitățile noastre nu sunt șlefuite doar de părinții noștri, ci și de profesori, prieteni, colegi de șccoală, rude, bătrâni și de către mediile sociale care ne influențează viețile. Ființele umane sunt bune la imitat. Deși au un creier propriu, puține dintre ele își folosesc cu adevărat timpul și mintea pentru a-și forma o opinie proprie despre bine și rău. În majoritatea timpului, acceptăm lucrurile așa cum sunt în jurul nostru, fără a le pune la îndoială.
Vedem oameni care eșuează în eforturile lor și cum grupuri mari își bat joc de ei, descurajându-i să mai încerce o dată și așa se naște un sentiment de inferioritate la cei care eșuează în întreprinderile lor. Pe de altă parte, oamenii de succes sunt tratați ca niște superstaruri în viață. Societatea își amintește doar succesele lor, uitând eșecurile consistente, pe care le-au depășit pentru a avea succes.
În același timp, atunci când oamenii de succes eșuează, societate începe imediat să-i critice. Deci tendința este să fiți puși pe vârful lumii atunci când reușiți, iar în momentul în care începeți să alunecați pe panta eșecului să fiți detronați din vârf.
Acest lucru este mult mai vizibil în cazul politicienilor, sportivilor și starurilor de cinema. În niciun moment nu se ține cont de munca grea, susținută timp de ani de zile depusă de o persoană pentru a avea succes în viață. Puteți elimina spiritul de luptă dovedit o viață întreagă de o persoană doar pe baza unor eșecuri într-o scurtă perioadă de timp?
Cum începe frica să ne controleze procesul de luare a deciziilor
Pe măsură ce creștem, teama de eșec și reacția oamenilor care contează pentru noi începe să ne afecteze foarte tare procesul de luare a deciziilor. În loc să ne concentrăm eforturile și să ne străduim pentru a obține o creștere mai accentuată și să ne atingem obiectivele în viață, începem să ne micșorăm scopurile și așteptările în așa fel încât să nu eșuăm.
Primul lucru pe care-l facem este să renunțăm la creativitate, la pasiune și la aria de interes în viață. În loc de asta optăm pentru un parcurs care ne va oferi un job cu un venit stabil. Pur și simplu urâm sentimentul de instabilitate, optăm să urmăm o carieră mai sigură ca angajat al unei mari corporații în loc să fim freelanceri ca profesioniști. Ca profesioniști independenți am fi fost proprii noștri șefi, hrănindu-ne talentul și conducându-ne o viață profesională independentă, liberă de frica de a ne pierde jobul.
„Pentru a scăpa de frică, treci prin ea, nu o ocoli” – Richie Norton
Dar pentru a satisface temerile pe termen scurt, ne compromitem creșterea pe termen lung. Mai mult, pe termen lung, vom rămâne mereu în ghearele fricii de a ne pierde jobul, pentru că nu am învățat niciodată cum să câștigăm bani independent.
Dacă am putea depăși dorința unei vieți sigure, am putea chiar opta pentru o carieră de antreprenori sau de proprietari de afaceri. Ca antreprenori, avem opțiunea de a folosi talentele și expertiza celorlalți care pot fi angajați, freelanceri, alți proprietari de afaceri sau investitori.
Afacerile de succes sunt conduse de oameni care demonstrează mari calități de leadership și care dezvoltă sisteme și procese pentru ca profesioniștii să le conducă afacerile. Acest lucru îi ajută pe oamenii de afaceri să petreacă mai mult timp gândindu-se și lucrând la extinderea afacerilor lor cu ajutorul echipelor proprii. Până la urmă ei sunt capabili nu numai să-și asigure propria viață, ci și să aibă satisfacția de a da de lucru multor oameni.
Frica își aruncă umbra asupra tuturor aspectelor vieții
Frica vă poate afecta personalitatea în multe feluri. Dacă sunteți introvertiți, teama de a fi respinși vă oprește din networking și din a vă face prieteni noi. Vă oprește din a căuta ajutor de la alții când aveți nevoie. În acest fel pierdeți oportunități chiar și atunci când cineva ar putea să vă ajute.
„Frica este un obicei, la fel ca autocompătimirea, înfrângerea, anxietatea, disperarea, deznădejdea și resemnarea. Puteți elimina toate aceste obiceiuri negative cu două rezolvări simple: „Pot!” și „Voi face!”” – anonim
Cu toții avem nevoie să negociem în anumite momente. Poate fi pentru cumpărarea unei proprietăți, pentru a obține un salariu mai bun, pentru achiziția unor obiecte scumpe etc. Cei cărora le este teamă că ceilalți vor râde de propunerile lor, vor ajunge până la urmă să li se dicteze de către alții termenii și condițiile.
Teama de societate și singurătatea în viață sunt principalele motive pentru care multe femei nu protestează și continuă o viață maritală mizerabilă.
Datorită fricii de singurătate, o mulțime de oameni în vârstă continuă să trăiască alături de copiii lor chiar și după ce au fost umiliți de aceștia.
Teama de a nu-i dezamăgi pe alții sau de propria dezamăgire vă oprește să vă asumați riscuri în viață și să renunțați la deciziile care altfel ar fi luate de o persoană logică și rațională.
Numărul eșecurilor va fi întotdeauna mai mare decât cel al succeselor în viață
Convingerea că compromisul în privința valorilor, evitarea provocărilor sau sau coborârea țintelor și așteptărilor în viață ne va aduce o viață sigură, liniștită și plină nu este corectă.
Viața va continua să ne provoace. Nu putem evita asta. Trebuie să stăpânim demonul fricii de eșec care ne-a preluat controlul minții. Și trebuie să ne scoatem avest demon din cap.
Eșuăm de fapt în a înțelege că numărul eșecurilor va fi întotdeauna mai mare decât cel al succeselor de-a lungul vieții. Vor fi o mulțime de tentative și de eșecuri înainte de de a atinge până la urmă succesul. Așa funcționează viața. Dar dacă pornim crezând că eșecul de început este destinația finală în viață, atunci ne vom pierde dorința puternică de a ne lupta cu provocările vieții și vom ajunge s-o irosim. Succesul va rămâne întotdeauna destinația finală, iar eșecurile sunt doar locuri de popas de-a lungul călătoriei prin viață.
„Cea mai mare slăbiciune a noastră constă în a renunța. Cel mai sigur drum spre succes este de a încerca întotdeauna măcar încă o dată.” – Thomas Edison
Articole complementare:
Obiceiuri de schimbat atunci când căutați un post
Despre feedback și curaj în management
Despre necesitatea și ușurința elaborării unui plan de afaceri