5 idei preconcepute despre femeile director
Cum să facem să evolueze paritatea evitând în același timp un război al sexelor în întreprindere? Pentru a vă limpezi un pic ideile, analizez mai jos anumite idei preconcepute…
Voință, ambiție, motivație sunt trăsăturile de caracter ale oricărui conducător. Fie că este vorba de un bărbat sau de o femeie. Se reproșează adesea femeilor că nu ies suficient în evidență. Fie pentru că nu au destulă încredere în ele, fie pentru că așteaptă să vină cineva după ele și să le caute. Pentru a obține un post, nu trebuie numai să ocupi funcția înainte de a avea titlul, ci și să o reclami cu voce tare și convingere. O atitudine mai marcantă la femei decât la bărbați? Doamnelor, vă considerați mai carieriste decât egalii voștri? Domnilor, vă obțineți promovările fără a fi nevoile să le cereți?
Femeia director mai puțin tandră cu colegii
Rivalitatea între femei există la fel ca și cea între bărbați. Sexul nu are vreo importanță. Directoarele actuale sunt mai atente la generațiile care vin, care trebuie să poarte alte lupte și să-și depășească propriile obstacole. Ele îi încurajează, îi sfătuiesc sau chiar îi susțin. Dar se feresc de orice favoritism. Sunt competențele care primează. O dovadă a acestei solidarități echilibrate: numeroasele asociații profesionale care aliază feminitatea și rețeaua, puterea și întrajutorarea.
Femeia director, mereu în aceeași funcție
Este adevărat că cea mai mare parte a femeilor director ocupă în general posturi de directori de comunicare, resurse umane sau financiari. Și mai rar posturi de directori IT sau de directori tehnici. Cauza ar trebui căutată cumva în sistemul educativ? În ciuda bunelor rezultate în domeniile științifice, fetele sunt din ce în ce mai puțin prezente în facultățile de inginerie. O tendință dificil de inversat? Putem saluta inițiativele care încurajează femeile să îndrăznească mai mult în domeniul digital. Un sector vibrant, creator de bogăție și de locuri de muncă.
Aceleași directoare peste tot
Chiar așa? Câte femei în posturi de conducere vedeți în media? Sunt vizibili mai ales bărbații. Pentru că ei ocupă majoritatea acestor posturi. Sigur, se vorbește mult de egalitatea de șanse și întreprinderile sau autoritățile își iau multe angajamente. Dar în fapt, constatăm că sunt aceleași doamne care se rotesc pe diferite posturi. O deturnare a acestor declarații privind egalitatea de șanse sau transpunerea unei practici deja constatată la bărbați?
Femeia director face sacrificii importante
Cu orarele care se prelungesc, ele își „sacrifică” cu siguranță viețile pe altarul carierei. Dar la fel este și pentru omologii lor de sex masculin. Rare sunt acelea care au renunțat cu adevărat la maternitate. Ele au în general copiii mai târziu. O maternitate întârziată care se înscrie într-o tendință mondială. Iar în ceea ce privește renunțarea la feminitate, aceasta este o chestiune complet subiectivă și care ține de fiecare. Unele se joacă. Altele își marchează în acest fel individualitatea. Ele provoază chiar schimbări, îndrăznind să pună culoare în ținuta vestimentară. O revoluție! Lucide, femeile nu fac sacrificii… Poate că pur și simplu au încetat să mai vrea totul? Cel puțin așa sublinia Anne-Marie Slaughter, consiliera doamnei Hillary Clinton.
Alte articole care v-ar putea interesa:
Testați-vă leadershipul cu ajutorul codului rutier