Întrebare dificilă la interviul de angajare – Dacă ar trebui să vă trăiți din nou viața, ce lucru ați schimba?
Întrebări similare:
Aveți lucruri pe care le regretați în viață?
Povestiți-mi despre o parte a vieții dumneavoastră care nu a mers așa cum ați planificat-o.
Dacă ați muri mâine, ce ați simți că ați lăsat nerealizat în viață?
De ce pune intervievatorul această întrebare
Intervievatorul caută două lucruri:
- O autoevaluare onestă și o reflecție asupra potențialelor neajunsuri în viața voastră;
- Dacă aveți o istorie a ajustărilor pentru a vă atinge ținta.
Un produs secundar al acestei întrebări este un cârlig aruncat pentru a vedea dacă aveți pasiuni paralele în viață care se pot dovedi o distracție pentru munca dumneavoastră.
Cea mai bună abordare pentru a răspunde la acestă întrebare
Nimeni nu și-a completat vreodată toate obiectivele pentru a rămâne, din acest motiv, fără regrete. Totuși fiți înțelepți în alegerea regretelor și neajunsurilor pe care le alegeți pentru a le expune în cadrul interviului. Trebuie să fie un adevărat neajuns, dar care să nu fi avut un impact semnificativ în pregătirea carierei dumneavoastră (sau cel puțin să lucrați la corectarea lui). Și nu alegeți, în nicio circumstanță, un regret personal. Mențineți totul la nivel profesional. Concentrați-vă pe educație și experiență. Apoi vorbiți despre ceea ce faceți pentru corectarea deficienței.
Un exemplu al uneia dintre cele mai bune modalități de a răspunde la această întrebare
„Probabil, cel mai mare regret al meu a fost că nu m-am concentrat mai devreme pe cariera pe care mi-am ales-o. Așa cum puteți vedea din CV, licența mea este în limba engleză. În acel punct al vieții, nu aveam o idee clară despre ce vreau să fac în carieră. Totuși, în ultimul an de facultate, am întâlnit o femeie care a devenit mentorul începutului meu de carieră. Ea m-a ajutat atât în alegerea carierei cât și în a mă concentra în ultimul an pentru a face alegerile care să mă ajute să mă pregătesc pentru viitoarea mea carieră din industria asigurărilor.”
Un exemplu al unuia dintre cele mai bune răspunsuri la această întrebare pentru un candidat începător
„Probabil, cel mai mare regret al meu a fost că nu mi-am selectat domeniul de interes suficient de devreme în facultate. M-am dus la multe cursuri generale, când aș fi fost mai bine pregătit dacă aș fi urmat cursurile specifice de contabilitate. Așa că pentru a compensa această lipsă din primii ani, mi-am petrecut ultimii doi ani urmând cât mai multe cursuri de contabilitate și de business am putut, chiar mai multe decât ar fi fost nevoie pentru licență. Și consider că m-am revanșat pentru startul tardiv atât prin experiența practică căpătată prin voluntariatul din primul an, cât și prin stagiul din ultima vară înaintea licenței. Ca rezultat am fost unul dintre primii din anul meu de studiu. A fost un drum dificil pe care l-aș fi putut face mai ușor hotărând mai repede ce vreau să fac.”
Un exemplu despre cum nu trebuie să răspundeți la această întrebare
„Întotdeauna mi-am dorit să fiu o stea de cinema. Tot timpul în liceu și în facultate mi s-a spus că ar fi trebuit să dau la teatru, pentru că aș fi făcut carieră. Mă mai duc încă la audiții pentru roluri, sperând să am succes într-o zi. Dar între timp, trebuie să trăiesc din ceva. Și postul ăsta este mai bun decât unul de chelner, nu-i așa?”
Amintiți-vă să răspundeți la fiecare întrebare în mod comportamental, chiar dacă nu este o întrebare comportamentală. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să folosiți un exemplu din experiența dumneavoastră. Apoi folosiți abordarea S-T-A-R pentru a da un răspuns foarte bun: vorbiți despre o situație sau o sarcină (S-T, în engleză task = sarcină), de acțiunea pe care ați întreprins-o (A) și de rezultatele obținute (R).
Acest lucru vă va face să dați un răspuns unic și foarte bun!
Alte articole care v-ar putea interesa:
Cum să luaţi cea mai bună decizie în interesul dumneavoastră
Subtilități pentru a ajunge la un compromis în negociere