Gestionarea stresului înaintea unui interviu de recrutare
Mâini umede, transpiraţie, ameţeală, dureri de burtă şi chiar crize de spasmofilie, sunt tot atâtea simptome normale ale stresului resimţit înaintea unui interviu de recrutare. Descoperiţi cum să vă regăsiţi siguranţa de sine.
Stresul sau sindromul general de adaptare
Stresul, sau sindromul general de adaptare, în engleză – presiune emoţională, provenind din franceza veche – „destresse”, este ansamblul răspunsurilor organismului dumneavoastră supus unor presiuni şi constrângeri din partea mediului său înconjurător, depinzând de percepţia pe care o aveţi despre aceste presiuni. Definiţia medicală: secvenţă complexă de evenimente care se traduce prin răspunsuri fiziologice şi psihosomatice. Se poate distinge stresul pozitiv (în engleză „eustress”) şi cel negativ („distress”). Trebuie diferenţiat stresul de anxietate, care este o emoţie. Simptomele sale sunt foarte jenante înainte şi mai ales în timpul interviului de recrutare, dar din fericire există o mulţime de moduri pentru a-l gestiona mai bine.
Pregătirea războinicului
Înainte de un interviu important destindeţi-vă. Studenţii sunt sfătuiţi să nu recapituleze niciodată materia în noaptea dinaintea examenului. Adaptaţi acest precept la propria situaţie. O baie relaxantă, o cină uşoară, un somn bun sunt aliaţii pentru a fi în plină formă a doua zi. Evitaţi substanţele psihotrope şi preferaţi o infuzie de fructe sau un lapte cald pentru a vă ajuta să adormiţi.
Utilizaţi gândirea pozitivă
Dacă v-aţi pregătit bine interviul, dacă v-aţi informat asupra întreprinderii şi mai ales a interlocutorului (site-urile şi reţelele sociale există pentru asta), vă cunoaşteţi subiectul şi sunteţi gata să răspundeţi la orice eventualitate: întrebare neaşteptată, intervenţie externă şi mai ales să puneţi întrebările potrivite. Veţi fi cel mai adesea apreciat mai mult pentru pertinenţa întrebărilor dumneavoastră decât prin cea a răspunsurilor. Gândiţi într-o manieră pozitivă: sunteţi cel puţin la fel de competent ca şi ceilalţi, pastraţi-vă un moral de învingător. Înainte de interviu, menajaţi-vă un moment la calm, concentraţi-vă asupra corpului dumneavoastră, respiraţi profund şi prin burtă.
Înţelegerea originii stresului dumneavoastră
Pentru a-l stăpâni tebuie să-l înţelegeţi. De fapt nu interviul în sine vă stresează, ci gândurile negative pe care le dezvoltaţi în jurul acestuia: nu voi fi suficient de performant, nu sunt calificat, voi spune cine ştie ce… Teama de privirea celorlalţi, de a fi evaluat şi devaluat, toate astea sunt omeneşti, dar nu trebuie să vă împiedice să rămâneţi într-un cadru pozitiv.
A acţiona este cel mai bun antistres
Este mai bine să acţionaţi decât să reacţionaţi, la fel cum exerciţiul fizic ajută la evacuarea anxietăţii, înterviul trebuie luat ca pe o acţiune pe care o dirijaţi, ceea ce diminuează sau chiar face uitat stresul.
10 elemente de bază în timpul interviului
- Prezentarea dumneavoastră: costum, rochie sau deux-piece, coafură, cravată etc., totul în coerenţă cu activitatea întreprinderii şi postul căutat;
- Strângerea dumneavoastră de mână: fermă şi energică, veţi fi considerat de la început ca fiind direct, spontan, dinamic;
- Devansaţi răspunsurile la întrebările obişnuite, asupra motivului plecării dumneavoastră, de exemplu;
- Puneţi întrebări pertinente fără să vă jenaţi interlocutorul asupra naturii postului, a motivului recrutării;
- Puneţi de asemenea întrebări asupra obiectivelor societăţii, strategia sa, politica de resurse umane, persoanele în relaţionare cu acest post, integrarea în sânul echipei;
- Întrebaţi persoana despre responsabilităţile sale în întreprindere;
- Arătaţi-vă interesul pentru postul propus fără a vă entuziasma;
- Demonstraţi că experienţa dumneavoastră profesională poate fi declinată uşor în interesul întreprinderii;
- Evitaţi recitarea CV-ului, daţi impresia că ştiţi ce căutaţi şi că studiaţi şi alte oportunităţi;
- Întrebaţi care vor fi criteriile de alegere a candidatului şi în ce termen va fi luată decizia, indicând în acelaşi timp termenul dumneavoastră de reflecţie.
Şi în loc de concluzie vă voi spune ceea ce le-a spus George Clooney studenţilor în arta cinematografică la un „Inside Actors’ Studio”: „Mergeam stresat la primele probe pentru roluri. Spuneam mereu: acum îi voi da gata, acesta va fi marele meu rol. Şi plecam de-acolo cu coada-ntre picioare. La un moment dat am început să-mi spun: concurezi pentru un rol care nu este al tău şi probabil nici nu va fi, deci nu ai nimic de pierdut; trebuie să fi relaxat. Şi am fost. Şi din acel moment au început să apară rolurile şi succesele.”(Ups, era să scriu „succesuri” – influenţa negativă a media şi a politicienilor…) Urmaţi-i sfatul!
Articole complementare care s-ar putea să vă fi scăpat:
Interviul de recrutare – întrebări pentru care trebuie să fim pregătiți
Interviul de recrutare – ce ascund întrebările care ni se pun
Interviul de recrutare – ce trebuie să facem pentru a nu fi uitați
ora exacta
6:27 PM, October 2015
Am aflat aceasta pagina, dupa ce am cautat despre Gestionarea stresului înaintea unui
interviu de recrutare pe Google. Se pare ca informatia dvs e foarte valoroasa, mai
ales ca am mai gasit aici si despre ora, ora exacta, lucruri interesante si folositoare.
Mult succes in continuare!