Blog

Blog
Detoxificare digitală – viața angajaților fără net

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Detoxificare digitală – viața angajaților fără net

Scrieți „cură de detoxifiere digitală” în motorul dumneavoastră de căutare și veți obține o mulțime de propuneri de sejur axate pe deconectarea de la internet și smartphone. Detoxifierea digitală este în mod efectiv tendința cadrelor și conducătorilor supra-conectați, dar are cu adevărat efecte pozitive pe termen lung? Care sunt soluțiile zilnice pentru a vă schimba practicile vizavi de noile tehnologii?

Detoxifierea digitală, vacanțe, tendințe ale cadrelor supra-conectate

Un weekend într-un loc izolat, o săptămână de reflecție într-o mănăstire… Interdicție pentru WiFi și pentru smartphone: acestea sunt cerințele inițiale ale sejururilor de detoxifiere digitală. Adăugați ședințe de meditație, dezbateri referitoare la utilizarea internetului și veți obține tendința de vacanță a cadrelor și directorilor „tehno-stresați”.

Acest lucru se petrecea și pe vremuri când nu eram conectați. Tatăl meu, care, din păcate pentru noi, s-a mutat într-o lume mai bună, avea un program destul de puțin predictibil și stresant pe vremea comunismului și căuta pentru concediu sate relativ izolate, unde exista doar un oficiu poștal cu centralistă. Iar pentru a fi sigur că nu poate fi găsit și rechemat din concediu în cazul unei crize, nu spunea nimănui de la birou unde mergeam. În fiecare zi făceam plimbări lungi pe dealuri și munți. Sfârșitul zilei ne găsea destul de obosiți, pentru că surorile mele erau mici și trebuiau, la întoarcere, cărate în brațe. Nici eu nu eram prea mare, așa că nu puteam să-i ajut, decât cărându-mă singur până la capăt.

„Nu mă pot împiedica să intru pe Facebook”

Sunt directori care plătesc sute de euro pentru a profita de un weekend de detoxifiere digitală și pentru a-și „trata dependența de rețelele digitale și consultarea frenetică a mailurilor”. „Primul lucru pe care-l fac dimineața este să intru pe Facebook. Rețeaua socială nu are nimic interesant, dar am continuat să urmăresc actualitățile, știind că pierd din productivitate, că sunt în întârziere în raport cu planificarea”, spunea o directoare de 34 de ani. Și ea nu este singura supusă acestei dependența de internet. Conform unei anchete realizate de un editor de informații comerciale din Franța, referitoare la viața profesională a angajaților, aceștia ar fi întrerupți la fiecare 7 minute din lucru datorită mailurilor și notificărilor primite de pe internet sau de pe smartphone. De altfel, 30% dintre persoanele interogate ar simți nevoia unei „deconectări”.

Și gândiți-vă că la sfârșitul anilor ’60, conform unor măsurători realizate de Mintzberg pentru lucrarea sa de doctorat la MIT, acest lucru se întâmpla pe vremea aceea doar directorilor de top, iar intervalul mediu de întrerupere era de 5 minute.

Detoxifiere digitală sau pauză digitală?

„Chiar dacă un coach ne-a ajutat să ne înțelegem comportamentul adictiv, un weekend de detoxifiere digitală este insuficient pentru a te schimba,” explică aceeași tânără directoare. „O săptămână mai târziu mi-am reluat proastele obiceiuri.” Chiar dacă nu este chiar o detoxifiere pe termen lung, ci mai mult o „pauză digitală”, în care luați înălțime timp de câteva zile înainte de a plonja cu capul în jos în propriul mod de viață ultra-conectat, este o pauză binevenită, care vă poate ajuta totuși și pe termen lung.

Aplicații de detoxifiere care vă pot ajuta

Și atunci, pentru un bobârnac cotidian, există aplicații web, cum ar fi „Antisocial” sau „Stay Focused”, care limitează timpul de acces zilnic la anumite site-uri. Aplicația „Flowstate” vă șterge chiar textul pe care tocmai l-ați redactat în Word după trecerea a 7 secunde de inactivitate (o soluție destul de radicală pentru a rămâne conectați la ceea ce faceți).

Cea mai bună abordare este una combinată, în care vă puneți întrebări și vă găsiți răspunsurile. Iar măsurarea productivității, mai ales în privința scăderii sale, vă poate ajuta într-o oarecare măsură să rămâneți concentrați, cel puțin în timpul zilei de muncă. Sigur, nici ajutorul extern nu este interzis…

Succes!

Alte articole:

Interviul de recrutare în faţa unui recrutor atipic

Schimbare și clonare

Câteva lucruri pe care un CEO le poate învăţa din managementul de proiect

Un bun angajat nu este în mod obligatoriu un bun consultant şi viceversa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *