Ziua în care candidații v-au ieșit din birou
Aveți posturi libere în organizația dumneavoastră pe care trebuie să le acoperiți. Pentru a îndeplini această sarcină fie că ați contractat o firmă de recrutare ori ați postat direct un anunț pe un site de recrutare. Și sunteți încântat să selectați o mulțime de candidați pe care doriți să-i invitați la un interviu.
În medie intervievați 3-4 candidați pe zi, de luni până vineri. Acest lucru în sine e un semn că nu ați bătut în cuie ce sau pe cine căutați. Ardeți talente prețioase ca rezultat al indeciziei ori a unui proces disfuncțional.
Aveți ceea ce poate fi numit Sindromul Conectării pe LinkedIn. Câți oameni, dintre cei care au câteva mii de conexiuni pe LinkedIn, cunosc doar o mână dintre ei? Ceilalți sunt doar nume care vă cresc ranking-ul, dar vă ajută prea puțin în rest pentru că, de fapt, nu știți cu cine sunteți conectați.
În virtutea interviurilor continue veți pierde urma celor intervievați în timp ce încercați să vă retrasați pașii, pentru a vă reaminti cine v-a plăcut cu adevărat. Sunt sigur că vă veți aminti de CV-ul (poate chiar de candidatul) cu o stea aurie ori alte mărunțișuri. Un CRM ori un sistem similar de urmărire a aplicațiilor nu vă furnizează abilitatea necesară de a spune cine ce este, ca să nu mai adăugăm și de unde vin sau cum le-ați simțit potențialul de a se adapta culturii dumneavoastră organizaționale și de a deveni angajați cu valoare adăugată. Deci tot ce v-a rămas este o grămadă de CV-uri, toate mâzgălite cu grijă, ori niște note, tot mâzgălite, pe o tabletă care este separată de CV-uri.
Nu e bine deloc! Încercați să rezolvați problema programând interviurile cu câțiva candidați unul după altul. Dar în timp ce așteaptă să intre la interviu, candidații vor vorbi între ei. Unii vor spune mai multe despre „procesul” vostru de angajare decât ceilalți. Până la urmă un candidat se va întâlni cu altul care tocmai a ieșit. O dată ce vor afla că sunt programate interviuri până la Sfântu’ Așteaptă, o mare parte a candidaților nu se vor mai obosi să vină, imaginându-și că șansa de a fi selectați e infimă.
Recrutorul pe care l-ați contactat va fi furios că irosiți timpul candidaților săi valoroși, pe care i-ar fi putut plasa în altă parte. Există chiar riscul ca ei să nu mai vrea să lucreze cu acest recrutor, ori ca acesta să nu mai vrea, din aceste motive să lucreze cu dumneavoastră.
Bineînțeles, puteți reposta de nenumărate ori anunțul, primind aceleași candidaturi sau nemaiprimind niciun răspuns. De ce? Pentru că ați arătat că nu știți să angajați. Acest lucru va deschide ușa pentru o avalanșă de CV-uri de la candidați care-și imaginează că angajați pe oricine, calificat sau nu. Nu reușiți să luați o decizie, așa că prelungiți procesul aducând și mai mulți candidați cu rezultate similare.
Deci ce mai puteți face? Puteți să mergeți eventual la biserică, să vă rugați să vă pice din cer un candidat potrivit… N-ar fi fost mai practic să limitați numărul CV-urilor și să alegeți un candidat din acel grup? Dacă nici acum nu găsiți un candidat pe plac, luați un alt lot, de preferință mai mic de 10 persoane și puneți-l la microscop. Iar dacă nici de data asta nu reușiți să angajați, opriți-vă și puneți la punct un sistem funcțional.
Candidații vă vor părăsi cu un amestec de furie și dezgust, tratându-vă de măscărici profesional.
Discutați din nou cu un recrutor care vă va prezenta noi talente. Și fără alte întârzieri inutile ori învârteli în jurul cozii, angajați naibii pe cineva! Învățați din greșelile trecutului, găsiți noi resurse care să vă ghideze și angajați pe cineva! Ușa biroului dumneavoastră vă va mulțumi pentru că nu va mai avea cine s-o trântească cât e ziua de lungă…
Articole complementare recomandate:
Citate despre CV, căutarea de job-uri și recrutori
Interviul de recrutare: cum să reușești în fața mai multor interlocutori
Poate funcționa întreprinderea dumneavoastră fără salariați?
Interviul de recrutare – tactici pentru obținerea răspunsurilor dorite de la un candidat
Crearea unui mediu care generează încredere - Bogdan Buzdugan
6:26 AM, June 2023
[…] Ziua în care candidații v-au ieșit din birou […]