Blog

Blog

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Cum vă dați seama că lucrați pentru un psihopat?

Cu siguranță patronul dumneavoastră are dreptul să aibă și zile proaste, ca toată lumea. Dar dacă asta se repetă prea des, sub forme diferite, ar trebui să vă puneți întrebări. Un psihopat la locul dumneavoastră de muncă vă va strica viața și vă va impune o situație complet neconfortabilă. Tirania sa nu apare imediat, dar dacă suportați scene de intimidare, lucrați într-un stres permanent, într-o ambianță de conflicte repetate, vă aflați probabil în prezența unui patron nociv. Iată câteva repere esențiale pentru a începe să vă protejați.

Persuasiune, carismă și inteligență

Psihopatul se bucură de un farmec convingător, are carismă, este inteligent și își asumă riscuri. Pe hârtie are profilul ideal al unui director general. De altfel este atras în mod special de și este dotat pentru carierele care au un ritm rapid și dau o anumită putere: avocat, vânzător, ziarist, meserii mediatice în general, polițist, conducător de întreprindere. În aceste tipuri de meserii ar fi un psihopat din 10, față de un raport general de 1 la 100. Cruzimea sa socială îl ajută să se strecoare în ierarhia unei organizații și ajuns la manete domnește cu o autoritate demoralizantă pentru echipele sale, care sfârșesc prin a fi îngrozite că trebuie să-l înfrunte în fiecare zi.

Fermecător, maniac și narcisist

Poate fi recunoscut după un anumit număr de semne și simptome pe care trebuie să le urmăriți.

Este fermecător: face o impresie excelentă mai ales la prima întâlnire în cursul căreia carisma îi funcționează la maxim. Este în general tipul de persoană pe care toată lumea o dorește lângă ea. La început sunteți foarte fericiți să lucrați cu el, apoi, cu trecerea timpului, farmecul său se disipează. Vă culpabilizați în mod constant, ca și cum ați fi făcut ceva rău, simțiți îndoiala, o impresie de nesiguranță și vreți să regăsiți acea primă impresie atât de bună pe care ați avut-o.

Este un maniac care vrea să controleze totul: vă urmărește fiecare mișcare, de fapt face tot ce poate pentru a vă împiedica să reușiți și să vă emancipați. Vă lipsește adesea de orice putere de decizie. De exemplu, cere ca orice decizie luați în legătură cu un anumit subiect să aibă aprobarea lui, cu riscul de a-i stârni furia sau de a primi o sancțiune.

Este narcisist. Contrar credinței obișnuite, psihopatul nu este lipsit de emoții. El simte în mod esențial emoții egoiste – în niciun caz sociale, empatice – care raportează totul la persoana sa. El se preface că-i pasă de alții sau se arată compătimitor pentru a vă exploata mai bine mai târziu.

Egocentric, înșelător, manipulator

Egocentric și arogant, crede fără niciun dubiu că este singurul și unicul pivot al echipei, toți ceilalți fiind simpli figuranți. Nu este uimitor să-l vedeți sacrificând o prietenie sau o relație de muncă, ori să-i dea foc, la figurat, unui colaborator în fața celorlalți fără vreun motiv valabil.

Este un as al înșelăciunii: funcționează după un cod moral deformat, nu dovedește de loc sau prea puțină culpabilitate ori remușcări și deturnează blamul spre alții. Minte, omite să comunice informații, reformulează realitatea și deformează faptele, atribuindu-și în schimb fără rușine paternitatea unei idei interesante care emană de la un altul.

Evită responsabilitatea: are un simț exagerat al dreptului, se poate dovedi un maestru al procedurilor, își cunoaște drepturile și știe să le întoarcă în favoarea sa. Se complace frecvent în rolul victimei, se degajă de orice responsabilitate în special pentru actele care eșuează și respinge ușor greșeala spre alții pentru a-și păstra reputația.

Își asumă riscuri extreme: avansează fără nicio considerație pentru consecințele pe care le poate genera acțiunea sa asupra altora. Frisonul pericolului îl stimulează și folosește cu ușurință scurtăturile ilicite pentru a obține un rezultat. Îi place să lucreze sub presiune, ceea ce îl face complet adaptat pentru posturile cu un nivel de stres ridicat.

Deci, dacă veți considera că patronul sau șeful dumneavoastră corespunde unui număr dintre aceste semne și simptome, poate fi momentul unei analize. Dacă vă este imposibil să vă schimbați jobul sau compartimentul în cadrul organizației, aveți tot interesul să vă interesați despre psihopatie pentru a putea anticipa comportamentul său manipulator.

Articole complementare recomandate:

Comportamente nepotrivite pentru un lider

Până la urmă suntem ființe umane sau doar capital uman?

Managementul critic și alte moduri de a demotiva

Câteva lucruri pe care un şef nu ar trebui să le spună

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *