
Expoziții la Paris în 2025
Ca la fiecare început de an, vă recomand câteva expoziții temporare la Paris.

Și pentru că în această primăvară arta modernă cucerește orașul luminilor, voi începe cu două expoziții prezentate de Muzeul de Artă Modernă din 4 aprilie și până în 24 august. Prima dintre ele, „Matisse et Marguerite. Privirea unui tată” este dedicată modului în care pictorul își vede fiica cea mare, o figură esențială, dar extrem de discretă în cercul familial. Sunt prezentate desene care n-au mai fost niciodată expuse în public și opere majore din colecții americane, elvețiene și japoneze. În plus, veți putea vedea fotografii, desene și picturi realizate chiar de Marguerite, conturând un pic mai bine portretul acestei personalități puțin cunoscute. A doua expoziție este dedicată artistei germane Gabriele Münter, cofondatoare a cercului de artă din München, Blaue Reiter (Călărețul Albastru), și una dintre exponentele de marcă ale expresionismului german.

Musée d’Orsay ne prezintă oamenii nordului prin intermediul pictorului scandinav Christian Krohg, a cărui operă a marcat finalul de secol 19 și începutul secolului 20. Și tot aici, arta coboară în stradă printr-o expoziție extraordinară dedicată epocii de aur a posterelor la Paris.

În cea de a doua jumătate a lunii mai, Centrul Pompidou îi aduce un tribut pictoriței Suzanne Valadon, artistă pe care o accidentare a îndepărtat-o de lumea circului, transformând-o mai întâi în model pentru Renoir, Steinlein, Toulouse-Lautrec sau Henner, alături de care a învățat să deseneze și să picteze. Este recunoscută mai ales pentru nudurile sale de ambele sexe, prin care își exprima interesul pentru corpul uman și miile sale de detalii și nuanțe, reușind în același timp să stea departe de erotism și voyeurism.

Tot din lumea circului provenea și fotografa franceză, de origine română, Irina Ionesco, care și ea a venit către artă tot din lumea circului și tot în urma unei accidentări, a cărei expoziție poate fi văzută până pe 6 mai la galeriile Rachel Hardouin și La Lison. Opera ei a fost contestată chiar de propria fiică, folosită ca model în copilărie, iar justiția franceză i-a interzis în 2011 să-și expună anumite opere fără acordul acesteia.

Muzeul Luvru nu putea să lipsească din această listă, mai ales că, până la jumătatea lui mai, puteți vedea aici o selecție a operelor artistului medieval italian Cimabue.

Nu pot să închei lista fără a aminti de cele două expoziții imersive prezentate de Atelier des Lumières până la sfârșitul lui iunie: „Picasso, arta în mișcare” și „Le Douanier Rousseau în țara viselor”. Dacă maestrul cubismului nu cred că mai are nevoie de vreo prezentare, Vameșul Rousseau a fost unul dintre exponenții curentului neoimpresionist, faimos prin operele sale dedicate naturii, junglei și peisajelor exotice prea puțin familiare.
