Blog

Blog
Dijon, capitala Burgundiei

Comments (0) - Uncategorized

Dijon, capitala Burgundiei

Dijon este o capitală culturală prin excelență, iar din punct de vedere administrativ este capitala regiunii Bourgogne-Franche-Comté situată în centru-est.

Din orașul vechi s-a salvat un sector întreg, pe o suprafață de 97 de hectare. Centrul orașului este în întregime pietonal, cu case cu structură de lemn exterioară (maison à colombages), biserici romane și gotice, dar și conace (hôtel particulier în franceză) din secolele 17 și 18. Pentru a nu rata nimic ar fi bine să urmați itinerariul bufniței (parcours de la Chouette), un circuit de o oră mergând pe jos, balizat de bufnițe aurite (purtătoare de noroc pentru dijonezi), care vă va permite să descoperiți vechiul Dijon și vă va conduce până la celebra statuie de piatră, faimoasă mai ales pentru îndeplinirea dorințelor.

Trei biserici nu trebuie ratate: biserica romană Saint-Philibert și cele două catedrale gotice, Notre Dame și Sainte-Benigne.

Însă monumentul cel mai emblematic rămâne palatul ducilor și al Stărilor Generale (Parlamentul) din Bourgogne. Este reconstruit de către Philippe cel Îndrăzneț (le Hardi) și transformat într-un adevărat palat. Acum adăpostește în zona sa centrală primăria orașului, iar în aripa estică muzeul de arte frumoase. Acesta din urmă, deschis încă din 1799, prezintă 1.500 de opere de artă în 50 de săli, fiind unul dintre cele mai bogate muzee din Franța.

Din epoca medievală, palatul mai păstrează turnul Philippe cel Bun, care, de la înălțimea celor șase etaje și 46 de metri, oferă o vedere panoramică superbă asupra orașului și mai ales a centrului istoric.

Nu trebuie ocolite nici „puțurile lui Moise”, un ansamblu statuar reprezentând cei șase profeți ai vechiului testament. Acest ansamblu, scăpat ca prin minune de furia revoluției franceze, îndreptată și asupra bisericii catolice, este realizat de către sculptorul flamand Claus Sluter, cel care a făcut și cenotaful monumental al lui Philippe cel Îndrăzneț, pe care-l puteți admira la Muzeul de artă.

Și dacă tot sunteți la Dijon este musai să gustați din specialitățile locale. Orașul are cinci restaurante cu stele Michelin și produse faimoase în toată lumea, ca muștarul, turta dulce (pain d’epices), lichiorul de coacăze negre (Crème de Cassis), baza unuia dintre cele mai apreciate aperitive franțuzesti – kirul, brânza Epoisses, melcii (escargots à la bourguignone), „oeufs en meurette”, puiul Gaston Gérard și mai ales faimoasa tocană de vită „le boeuf bourguignon”, care asociază carnea de vită din rasa Charolaise, o rasă locală, și reputatul vin roșu de Burgundia!

Și bineînțeles, totul trebuie udat din belșug cu faimoasele vinuri locale, pentru că există și aici numeroase oportunități pentru degustări ale unor vinuri de calitate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *