Măgarii lui Ciolacu
Au trecut aproape 22 de ani de când În Iliescu, fiind întrebat de un jurnalist din Constanța dacă se simte vinovat pentru morții de la revoluție și dacă este un criminal, i-a adresat acestuia apelativul „Măi animalule”…
Zilele trecute, Marcel Ciobanu i-a facut măgari pe toți cei care-l întreabă de unde o să scoată banii necesari pentru mărirea pensiilor fără să mărească deficitul bugetar, deja exagerat. („Dacă continuăm cu pomeni electorale, se duce România în cap și normal că mediul de afaceri vede că suntem direcționați doar într-o anumită zonă. Dar nici nu mai pot să rabd să-i văd la televizor că în continuu discută de unde sunt bani pentru pensionari. Măi măgarilor, oamenii ăia au construit România, oamenii aceia sunt părinții și bunicii noștri.”)
Ceea ce nu a înțeles primul ministru a fost că niciun om cu scaun la cap nu contestă necesitatea majorări pensiilor de cotizare, mult rămase în urma inflației și a celor speciale. Oamenii contesă doar sursa de finanțare nesustenabilă a acestor măriri.
Cu un singur lucru a avut dreptate Ciolacu în declarația sa de vineri de la Baia Mare, oamenii aceia modești și care își văd de treaba lor, care se chinuie cu bătrânețile și, de multe ori, cu bolile, „au construit România, oamenii aceia sunt părinții și bunicii noștri”!
Repet din nou, sigur că majorarea pensiilor de cotizare era necesară, dar trebuia făcută pe o bază sustenabilă! Trebuiau mărite încasările statului în mod real, prin aducerea economiei subterane la suprafață (și nu mă refer aici la minerit), prin reducerea evaziunii fiscale și mai ales prin reducerea reală a cheltuielilor de funcționare ale statului!
Toată această furie a lui Ciolacu vine după ce în toamnă ne-a aruncat praf în ochi cu reforma pensiilor speciale, unde le-a mărit pensionarilor special un pic impozitele pe pensiile alea nesimțite, care nu au nicio legătură cu cotizarea, și i-a amenințat că vor ieși la pensie la 60 de ani în 2050. Păi acești oameni, care încă nu s-au pensionat și construiesc, în continuare, România, ies acum la pensie la 65 de ani, iar în 2050 nimeni nu poate ști care va fi vârsta de pensionare!
Iar mare parte din ceea ce le-a luat specialilor în toamnă, prin legea prafului în ochi, le dă înapoi în acest an prin majorarea pensiilor, care li se aplică și lor, la componenta provenită din cotizare. Un pensionar obișnuit, cu 2.000 de lei pe lună, primește acum în plus sub 280 de lei. Un special, a cărui componentă de cotizare era de circa 6.000 de lei pe lună, din cei 10-30.000 pe care-i primește, va avea o majorare de peste 800 de lei pe lună la pensie!
Măgari sunt însă ăia care încearcă să-l tragă pe Ciolacu de urechi pentru toate minciunile pe care ni le debitează pe toate canalele media plătite din banii primiți de partid de la buget. Iar rezultatul cel mai vizibil al reformei pensiilor speciale realizate de coaliția de la guvernare a fost ieșirea la pensie la 48 de ani, cu câteva zeci de mii de lei pe lună, a faimosului judecător contestatar și reformist, Cristi Danileț. Acesta s-a săturat de frecușuri și de navetă fix a doua zi după ce a îndeplinit condițiile de pensionare pentru a obține condiții mai favorabile, deși fusese reinstalat în funcție și primise și salariile din urmă după ce câștigase două procese cu CSM-ul. Și aici i s-a terminat și dorința dar și credibilitatea a ceea ce spunea… Oamenii modești, care construiesc România, pensionari sau viitori pensionari normali, fac sau au făcut o viață naveta, dar n-au putut să renunțe la locul de muncă înainte de vârsta limită decât dacă s-au îmbolnăvit grav!
Dar asta e doar paranteză pentru care îmi cer scuze…
Ciolacule, măgarii tăi sunt aproape toți oamenii care mai au un pic de creier în țara asta! Așa că, lasă ciolanul pe care-l strângi puternic între dinți ca să nu ți-l fure colegii, pune osul la treabă și legiferează niște scăderi reale de cheltuieli ale statului, ca să nu-ți mai lungească urechile toți cei care îți atrag atenția asupra prostiilor pe care le faceți la guvern și în parlament!
Eventual opreșe finanțarea partidelor de la buget, că ăsta ar fi un bun început de tăiere a cheltuielilor statului! Nimeni nu înțelege de ce trebuie să finanțăm structurile unor partide din taxele plătite de noi, cei din economia privată, pentru că doar de la noi statul adună bani… În alte cazuri fie își mută banii dintr-un buzunar în altul, fie îi putem considera niște restituiri care se fac tot din ceea ce au adunat de pe spinarea noastră!