Blog

Blog
Ce-ar fi fost de făcut pentru reducerea deficitului bugetar?

Comments (0) - Politică

Ce-ar fi fost de făcut pentru reducerea deficitului bugetar?

Mai avem un pic și vor intra în vigoare creșterile de taxe impuse de incapabili din guvern și promulgate de incompetentul de la Cotroceni, care nu au avut nici măcar verticalitatea de a recunoaște că au dat-o-n bară! Iar fostul ministru de finanțe, domnul Câciu, care a făcut niște greșeli colosale la conceperea bugetului, în loc să primească un șut în fund și să fie trimis la munca de jos, a fost mutat pe o funcție similară la fondurile europene. Nu era suficient că a pus pe butuci un domeniu important ca finanțele prin incompetența sa, a fot trimis să facă praf și fondurile europene…

Au dus țara pe marginea prăpastiei, așa cum s-a exprimat chiar premierul Ciolacu atunci când a pledat pentru renunțarea la predictibilitate, iar acum în loc să o miște de-acolo, prin creșterea taxelor o afundă și mai rău.

Ce măsuri credeți că vor lua firmele supuse noilor taxe? Vor căuta să își reducă cheltuielile și în acest fel, direct sau indirect, vor desființa locuri de muncă determinând o scădere a încasărilor la buget și o creștere a cheltuielilor legate de indemnizațiile de șomaj. Mai multe grupuri mari prevăd pentru anul viitor concedierea a până la 30% din forța de muncă care lucrează pentru ei. Și este doar vârful, partea vizibilă a aisbergului…

Dar ce ar fi trebuit să facă guvernul pentru a reduce deficitul, dacă ar fi avut la dispoziție și oameni cu scaun la cap, nu doar niște fripturiști incompetenți?

Există două direcții întotdeauna pentru reducerea deficitului, creșterea profitului sau diminuarea prierderilor: creșterea veniturilor și reducerea cheltuielilor. Aparent, guvernul s-a mișcat în ambele direcții. Și totuși a greșit de două ori!

În primul rând ar fi trebuit să îmbunătățească colectarea taxelor. 35% din TVA se pierde pe drum și nu ajunge la trezorerie. Munca nedeclarată sau parțial declarată, la negru sau gri, este un adevarat flagel în multe domenii de activitate. Economia subterană reprezintă 30 % din PIB.

Deci aveau suficiente lucruri de făcut pentru creșterea veniturilor înainte de a suprataxa economia, care și așa șchioapătă, și nu numai la noi… Au ales creșterea taxelor care dă rezultate bune pe hârtie, dar doar acolo!

În al doilea rând ar fi trebuit să facă economii, reducând cheltuielile statului cu 1,5-2% din PIB. Circa 95% din încasările statului se duc pe pensii și salarii. Este clar că de pensii nu se pot atinge și ar trebui chiar să le mărească. Nici salariile nu le pot scădea la bugetari. Și atunci ar trebui redusă masa salarială.

Este un lucru similar cu legea lui Pareto în cazul firmelor: 20% din activitate îți aduce 80 % din rezultate. Dacă vrei să îmbunătățești rezultatele, vei acționa undeva în zona de 20% unde rezultatele oricărei intervenții sunt vizibile. La fel și cu cheltuielile statului. Dacă salariile bugetarilor și pensiile reprezintă 95% din încasări, atunci orice ai încerca să reduci din restul de 5% este frecție la piciorul de lemn sau praf în ochii contribuabililor!

Și exact asta face guvernul! De ce? Pentru că dacă dau acum afară 200.000 de oameni pentru a echilibra bugetul, vor pierde cu siguranță alegerile. Și atunci preferă să arunce toată economia în recesiune suprataxând-o. Atât îi duce capul! După ei, potopul! Să se vadă cu sacii-n căruță până la alegerile de anul viitor și pe urmă, dacă vor câștiga, văd ei cum se descurcă.

Iar dacă nu câștigă, oricum au pasat cartoful fierbinte altora!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *