Blog

Blog
Sighișoara și farmecul actual al Evului Mediu german…

Comments (0) - Uncategorized

Sighișoara și farmecul actual al Evului Mediu german…

Situată în mijlocul Transilvaniei, Sighișoara este una dintre cele 7 cetăți săsești, care au dat denumirea germană a regiunii (Siebenbürgen).

Și totuși această denumire este disputată. Inițial ea definea doar regiunea Sibiului (Hermanstadt), iar cetățile erau: Schässburg (Sighișoara), Muhlbach (Sebeș), Grossschenck (Cincu), Reussmarkt (Miercurea Sibiului), Reps (Rupea), Leschkirch (Nocrich) și Broos (Orăștie). Însă denumirea a desemnat până la urmă toată Transilvania, iar cele șapte cetăți sunt până la urmă: Bistritz (Bistrița), Broos (Orăștie), Hermanstadt (Sibiu), Klausenburg (Cluj), Kronstadt (Brașov), Mediasch (Mediaș) și Schässburg (Sighișoara). Oricum ar fi, Sighișoara apare pe ambele liste și mai departe e treaba istoricilor să descurce ițele…

Se spune că ar fi ultimul burg german încă locuit, însă, ceea ce este o certitudine, este într-adevăr una dintre ultimele cetăți medievale locuite din Europa și încă cea mai mare de pe continentul nostru. Și este locuită fără întrerupere încă din Evul Mediu!

Așezată pe ceea ce astăzi se numește Dealul Cetății, Cetatea Sighișoarei rămâne o explozie de culori, cele mai multe păstrate neschimbate din vremuri de mult uitate. Încălțați-vă comod și străbateți străduțele pietruite pentru a admira casele, mai noi sau mai vechi, însă fiecare cu ceva al ei… Începeți eventual cu Turnul cu Ceas, care se înalță falnic, cu cei 64 m ai săi. Din vârf puteți fce cele mai frumoase fotografii ale zonei. Ceasul exista deja când meșterul Johann Kirtschel i-a adăugat figurinele și sferturile de oră în 1648. Și tot el le-a refăcut după incendiul din 1676…

Și dacă tot suntem la capitolul turnuri, mai puteți admira cel puțin Turnul Fierarilor și Turnul Cizmarilor. Au fost în total 14 turnuri, câte unul pentru fiecare breaslă de meseriași din cetate, dar, din păcate, până la noi au ajuns doar nouă!

Pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă mai ușor la Școala din Deal, construită în 1619, pe care o mai puteți vedea și astăzi, primarul cetății a construit în 1654 Scara Școlarilor, o scară acoperită cu 175 de trepte pe care o puteți parcurge încă, mai ales în sus dacă vreți să vă mențineți condiția fizică.

Lângă Turnul cu Ceas veți găsi și Biserica Mănăstirii, atestată încă de la sfârșitul secolului al XIII-lea. A aparținut călugărilor dominicani până la convertirea sașilor la lutheranism și alungarea acestora. Iar pe locul fostei mănăstiri a fost construită în stil neorenascentist, la 1885, clădirea primăriei orașului.

Tot la sfârșitul secolului 19 a fost începută și construcția Catedralei Romano-Catolice Sfântul Iosif, o construcție în stil eclectic, cu elemente arhitecturale neogotice și neoromanice. Nava bisericii are o lungime de 30 m, cu absida semicirculară și un turn înalt al clopotniței.

Însă probabil cel mai căutat loc este Casa Vlad Dracul, acolo unde legenda spune că s-a născut fiul acestuia, Vlad Țepeș. Locul este foarte căutat de admiratorii lui Dracula, deși în ultima vreme castelul Bran îi face concurență în privința petrecerilor de Halloween… Casa a fost transformată în restaurant, iar la ultimul etaj adăpostește o sală cu exponate ce amintesc de faimosul vampir.

Cetatea este plină de magazine de suveniruri, iar dacă aveți răbdare, printre multe lucruri produse de poporul chinez, mai puteți găsi și destule minunății, haine tradiționale ori bucăți de turtă dulce decorată ca-n povești.

Iar dacă vi s-a făcut foame sau sete de atâta colindat pe străzile cetății, vă puteți oricând opri la una din terasele înconjurate cu flori dintr-una din căsuțele de poveste ale cetății… Chiar dacă par capcane pentru turiști, în multe dintre ele mâncarea este bună!

La sfârșitul lunii iulie are loc și festivalul medieval, când vizitatorii vor fi întâmpinați de cavaleri și domnițe și vor avea loc o serie de manifestări artistice oferite de peste 100 de artiști!

Iar dacă vreți să rămâneți prin zonă un pic mai mult, puteți să dați o fugă până la Saschiz, să vizitați Cetatea din Deal și să gustați neapărat plăcintă și dulceață de rubarbă!

Vacanță plăcută!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *