Blog

Blog
Cum să scăpați de rutina zilnică

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Cum să scăpați de rutina zilnică

Steve Jobs a fost faimos pentru crearea unor produse îndrăznețe, revoluționare pe vremea când era la cârma Apple, dar a fost de asemenea o persoană a obiceiurilor.

În discursul de deschidere din 2005 de la Universitatea Stanford, Jobs a spus audienței că timp de 33 de ani și-a început ziua cu aceeași întrebare. El se privea în oglindă și spunea: „Dacă azi ar fi ultima zi din viața mea, aș vrea să fac ceea ce sunt pe cale să fac astăzi?” Dacă răspunsul era „nu”, știa că trebuie să schimbe ceva în viața lui.

Această întrebare era cu siguranță vitală. Dar era în același timp expeditivă. Jobs nu trebuia să programeze un moment în care să-și cântărească viața pentru a-și pune această întrebare. O făcea în fiecare zi. A devenit un reminder regulat care-i confirma că făcea ceea ce trebuie.

Asta e frumusețea obiceiurilor, spune Gretchen Rubin, bloger și autoare a Better Than Before: Mastering the Habits of Our Everyday Life (Mai bine decât înainte: stăpânirea obiceiurilor din viața de zi cu zi). „Obiceiurile sunt decizii pe care le luăm pe pilot automat, astfel încât nu consumă timp, efort, energie sau voință pentru întărirea lor,” spune ea. Ele pot economisi timp și evita ceea ce ea numește „oboseala luării deciziei”.

În urmă cu câțiva ani, la un festival în Brooklyn, New York, Rubin și-a împărtășit secretele referitoare la includerea obiceiurilor în viață și păstrarea lor.

Gândiți-vă la modul în care vă economisesc timp

„Nu vă puteți aștepta să fiți motivați prin motivare și nu puteți fi motivați prin consecințe,” spune Rubin. „Mai repede,” continuă ea, „oamenii au tendința de a-și schimba doar rutina zilnică, dacă o anumită acțiune le economisește timp.”

Ea a dat exemplul unui prieten care i-a cerut sfatul asupra unei modalități prin care să nu mai scrie mesaje în timp ce conduce. Ea i-a spus că decât să-și pună telefonul în torpedou ar fi fost mai bine să și-l pună în portbagaj – undeva unde ar fi luat prea mult timp pentru a ajunge la el.

Nu încercați să faceți două lucruri în același timp

Deși s-ar putea să vă doriți să munciți mai mult, să meditați în fiecare zi și să vă petreceți mai puțin timp la telefon, nu trebuie să încercați să faceți toate aceste lucruri dintr-o dată. Vă va trebui prea multă voință pentru a face multiple schimbări dintr-o dată, spune Rubin.

Poate părea un sfat evident și totuși nu e chiar așa. Dacă, de exemplu, vă hotărâți să vă scrieți o listă cu ceea ce aveți de făcut în fiecare zi, multă lume ar putea sugera să fie primul lucru pe care-l faceți dimineața. Dar dacă nu sunteți o persoană matinală, nu încercați să o scrieți dimineața. În principiu, nu încercați să deveniți o persoană matinală și să mai și scrieți lista cu ce aveți de făcut în același timp.

Nu forțați un obicei, chiar dacă este bun pentru voi

Dacă v-ați hotărât să faceți o schimbare într-o rutină care nu vă face mai fericiți sau nu vă economisește timp, nu trebuie să vă fie frică să aruncați obiceiul la gunoi, spune Rubin. Nu există nicio abordare care să se potrivească tuturor pentru a deveni productivi. Ea adaugă că a încercat meditația, gândirea care ar fi dus-o spre mindfullness, dar în schimb a ajuns doar să fie înspăimântată în fiecare dimineață.

„Nu cred că există o soluție universală pentru toți,” zice Rubin. „Întotdeauna trebuie să vă gândiți: ‚Acest obicei va funcționa în cazul meu?’”

Alte articole complementare:

12 obiceiuri cruciale pentru a vă impune

Creaţi-vă un brand personal

În trei cuvinte despre secretul succesului în management

Erori de evitat când începeţi un nou serviciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *