Întrebări pentru care trebuie să fiți pregătiți în cazul unei recrutări
Pregătirea unui interviu de recrutare este adesea stresantă. Când sunteți primiți de către patronul întreprinderii, procesul poate deveni încă și mai intimidant. Dacă înțelegeți motivele pentru care vi se pun întrebările, veți marca niște puncte. Pentru următorul dumneavoastră interviu, iată 10 întrebări obișnuite și ce trebuie să precizați în răspunsurile voastră.
„De ce ați ocupat X posturi în ultimii ani?”
De fapt angajatorul are nevoie să se asigure. Pune această întrebare pentru că vrea să afle mai multe despre comportamentul dumneavoastră față de angajatorii anteriori, despre fidelitatea dumneavoastră, despre cum ați ajuns la concluzia că trebuie să vă schimbați locul de muncă și prin ce proces de decizie ați făcut-o.
Ce trebuie să precizați în răspuns: îi spuneți istoria profesională concentrându-vă pe experiențele care v-au fasonat cariera într-o manieră pozitivă, explicați că sunteți în căutarea unui post care să corespundă obiectivelor dumneavoastră de carieră și în ce mod postul pentru care sunteți intervievat răspunde acestor obiective.
„Ce proiectați să faceți anul viitor?”
Lucrul cel mai important pe care vrea să-l știe recrutorul, este ce veți face o dată ce veți fi recrutat și instalat pe post.
Ce trebuie să precizați în răspuns: expuneți-i viziunea dumneavoastră ca și cum ați fi deja salariați ai întreprinderii sale. El știe că sunteți calificați pentru post, dar trebuie să-i explicați cum veți ajuta întreprinderea să-și atingă obiectivele, în ce fel competențele și punctele dumneavoastră forte vor aduce succesul, făcând referire la reușitele anterioare pentru a vă întări această viziune a postului.
„Veți părăsi acest post dacă ați câștiga la Loto?”
Această întrebare are ca scop să determine dacă sunteți mai pasionat de un nou loc de muncă ce vă aduce satisfacții sau sunteți pur și simplu în căutarea unui salariu mai mare.
Ce trebuie să precizați în răspuns: aceasta seamănă cu o întrebare capcană și trebuie să rămâneți corecți și direcți. Fie că vă doriți un post mai bine plătit sau sunteți pasionat de cariera dumneavoastră, împărtășiți-i opinia voastră și argumentați apoi despre potrivirea candidaturii dumneavoastră cu postul prevăzut. Aveți dreptul de a schimba locul de muncă pentru un salariu mai bun sau pentru un post mai important.
„Vorbiți-mi de o experiență reușită care v-a marcat cariera.”
Patronului îi place să asculte istoria experiențelor trăite de un angajat. Acestea ilustrează modul în care sunteți calificați pentru această meserie și îi arată ceea ce vă face unici în calitate de candidați.
Ce trebuie să precizați în răspuns: împărtășiți povestea unei reușite din cadrul unei experiențe trecute, care ar fi aplicabilă și transferabilă în postul pentru care îl întâlniți.
„Vorbiți-mi de un proiect în cadrul căruia a trebuit să fiți inovant și creativ.”
Un patron de firmă vrea să angajeze de preferință oameni dotați cu o capacitate de creație și inovație, cu idea că aceștia ar putea contribui la accelerarea dezvoltării companiei sale prin noi idei de produse sau servicii.
Ce trebuie să precizați în răspuns: trebuie să-i vorbiți de un proiect pentru care ați dat dovadă de ingeniozitate, inventivitate, ceea ce îl va asigura în idea că sunteți capabili să vă asumați riscuri și să încercați lucruri noi.
„Cum vă descrie patronul în cadrul ultimului post ocupat?”
O întrebare delicată, mai ales dacă v-ați părăsit postul pe o notă negativă. El pune această întrebare pentru a vă descoperi personalitatea.
Ce trebuie să precizați în răspuns: este o bună ocazie pentru a vorbi de etica dumneavoastră profesională și cum era adaptată personalitatea voastră în postul precedent. Dacă plecarea voastră a fost mai mult o experiență negativă, este mai bine să o partajați cu el și să-i spuneți ce ați învățat la acest loc de muncă și cum credeți că o puteți transforma într-o experiență pozitivă.
„Ce apreciați la cultura și viziunea noastră?”
El vrea să știe dacă ați înțeles ambiția, strategia întreprinderii sale. Știe că v-ați informat și că sunteți în măsură să exprimați ceea ce credeți cu adevărat despre societatea sa.
Ce trebuie să precizați în răspuns: concentrați-vă răspunsul pe ceea ce ați aflat despre strategia și valorile întreprinderii sale, integrând în răspunsul dumneavoastră valorile voastre personale și coerența lor cu organizația sa.
„Ce vă place să faceți în timpul liber?”
Încă o întrebare care trebuie abordată în raport cu personalitatea și valorile voastre personale.
Ce trebuie să precizați în răspuns: trebuie să fiți autentici răspunzând la această întrebare. Vorbiți-i de centrele dumneavoastră de interes și de hobbyuri, care v-au fasonat în timp personalitatea. Practica anumitor sporturi induce calități, gusturi, o anumită etică, leadership… transferabile în munca prestată.
„Ce vă face fericit lunea?”
Lunea este pentru majoritatea celor activi o zi diferită, chiar delicată după weekend. În principiu vă iubiți munca și atunci ziua de luni nu poate fi decât pozitivă. El caută angajați care se automotivează și au o atitudine pozitivă.
Ce trebuie să precizați în răspuns: iată ocazia de de a vă partaja pasiunea pentru meserie, explicați-i ce vă motivează cel mai mult și cum veți folosi această motivație în postul pe care-l propune.
„De ce lucrați în acest sector?”
Vrea să știe ce vă atrage în această activitate, de ce sunteți interesați de întreprinderea sa și de ce vă pasionează ceea ce faceți în acest sector.
Ce trebuie să precizați în răspuns: povestiți-i, de exemplu, cum ați descoperit acest sector de activitate, detaliind punctele care v-au plăcut, scoțând mereu în evidență experiențele coerente cu exigențele postului prevăzut.
Alte articole pe care poate le-ați ratat:
Managementul de tranziţie – un model încă prea puţin sau deloc cunoscut în România
Lacătul numeric – o soluție eficientă contra spionajului industrial