O duzină de trucuri pentru a vorbi mai bine în public
Vorbitul în public este ceva pe care toată lumea, mai devreme sau mai târziu trebuie să o facă. De la momentul în care suntem scoși la tablă în clasă, la examenele orale, interviuri de angajare sau discursuri ori prezentări mai mult sau mai puțin elaborate, pentru toate este o primă dată… și o a doua… și …
Dar ca în majoritatea lucrurilor, nu există nimic care să nu poată fi îmbunătățit cu un pic de practică și câteva trucuri simple, așa că vă prezint aici o duzină dintre acestea, care m-au ajutat de-a lungul anilor să-mi îmbunătățesc expunerea în public.
Verificați-vă nervii
Oricine devine nervos când trebuie să vorbească, să cânte, să performeze în fața unei audiențe. Toți. Dar există ceva ce trebuie să știți: audiența dumneavoastră nu observă cât de nervoși sunteți. Încercați asta: înregistrați-vă și priviți-vă. Păreți mult mai în siguranță decât credeați când pășeați pe aceeași scenă.
Mâinile
Dacă nu știți ce să faceți cu ele, decât să le țineți în buzunare este mai bine să aveți un pix în mână. Ținând acest pix vă va oferi și o oarecare siguranță.
Gura uscată? Nu mulțumesc!
Dacă trebuie să vorbiți, hidratați-vă înainte (și mergeți și la toaletă). Păstrați-vă la îndemână o sticlă cu apă. Dacă această opțiune eșuează, puteți recurge la trucul almendruco: gândiți-vă la o lămâie. Gândiți-vă că o tăiați în două și spuneți-mi cum mergeți secretând salivă.
Pregătiți subiectul
În mod natural vă veți simți mai în siguranță cu cât veți avea mai multe cunoștințe despre subiectul despre care veți vorbi. Pentru că sunteți obosit să faceți același lucru în fiecare zi, căutați noi surse, reînnoiți exemplele. Vă veți simți mai confortabil și cu cât vă simțiți mai confortabil, discursul vostru va fi mai bun.
Dacă un discurs…
E desenat cât mai aproape de ceea ce spuneți, cu cât scrisul este mai aproape de limbajul dumneavoastră comun, cu atât vă va fi mai ușor să-l citiți și va suna mai natural. Acest sfat mi-a fost dat de un animator de radio.
Dacă o prezentare…
Puteți transforma anumite puncte cheie în „notițe de discurs” în interiorul prezentării sau, pentru o mai mare siguranță, pe cartonașe indexate pe care le aveți în mână în timp ce vorbiți și mergeți prin sală, astfel încât să nu uitați nimic din ceea ce aveați intenția să spuneți. Și, bineînțeles, nu se întâmplă NIMIC dacă vă uitați la hârtii ori faceți o pauză.
Fiecare gest comunică
Din poziția pe care o aveți pentru a vorbi, fiecare fir de păr vorbește despre voi în același timp. Nu trebuie să recurgeți la geluri, dar trebuie să fiți conștienți că totul comunică. Mai mult, 80% din limbaj este nonverbal și rezultă din ceea ce simțiți, dacă purtați sau nu tocuri, intonația vocii dumneavoastră, volumul și tonul ei… Încercați să spuneți „bună ziua, ce spuneți despre…” zâmbind, furioși, țipând, neutri și vedeți care e diferența!
Pauze și tăceri
Una dintre cele mai comune tendințe când vorbim în public este să vorbim ca o moară stricată. Trebuie să fim conștienți de propria respirație și să ne acordăm o pauză. Făcând pauză după anumite momente și lăsând câteva momente de tăcere nu numai că nu este rău, dar va fi mai eficient în comunicare.
A privi în ochi
Asta e cu dus și-ntors. Dacă nu sunteți în stare să priviți în ochii oamenilor care stau în primele rânduri ale audienței fără să râdeți, fără să vi-i imaginați în pielea goală pentru a nu vă intimida sau fără un tremurat care coboară de-a lungul coloanei vertebrale, nu vă îngrijorați! Priviți într-un punct imaginar fixat în mijlocul frunții lor. Ei vor observa că le priviți fețele și totuși, voi nu veți observa cum vă privesc, ceea ce vă va face să tremurați mai puțin.
Emoțiile
Introduceți anecdote personale în discurs. Vă va fi mai ușor să povestiți, iar audiența dumneavoastră va găsi povestirea mai interesantă. Jucându-vă cu emoțiile, cu vocea și restul limbajului (verbal și nonverbal) este ceea ce are ca rezultat un discurs bun și atinge audiența în punctele sensibile. Dacă nu aveți propriile anecdote, puteți recurge la un coleg sau prieten.
Aveți încredere în șansele proprii
Dacă voi nu aveți încredere în voi, cine să aibă? Prima dată vă veți simți ciudat, a doua oară mai puțin și tot așa, până într-o zi când nu veți rata acel punct din stomac înainte de a începe să vorbiți, dar va fi bine. Puteți!
Faceți exerciții, multe exerciții
Înregistrați-vă pe video, faceți o prezentare sau vorbiți de o mie de ori în oglindă, partenerul dumneavoastră. Vorbiți oricui, dar exersați-vă.
Articole recomandate:
Sunteți un lider sau un manager?
10 definiții pentru leadership