Cum să găsiți soluția pentru toate problemele dumneavoastră
Dacă vă pierdeți cheile sau telefonul, singurul loc unde nu le căutați este cel mai adesea chiar sub nasul dumneavoastră. În afaceri, atunci când apare o dificultate sau o problemă, soluția se află adesea în fața dumneavoastră și totuși nu o vedeți. Sunteți în fața unui zid și vă concentrați asupra lui, vă loviți de el, îl înconjurați de mai multe ori și cu cât continuați așa cu atât începe să semene cu o problemă adevărată. Zidul este atât de înalt încât nicio soluție nu este la vedere și cu cât vă izbiți mai mult de el, cu cât insistați, cu atât devine mai dur. Să căutăm pistele pentru găsirea unei soluții.
Lovindu-vă de problemă nu o rezolvați
Găsirea unei soluții necesită o perspectivă diferită de cea pe care ați utilizat-o pentru definirea problemei. Este necesară deci o abordare intelectuală diferită: acțiunea de rezolvare a unei probleme într-o manieră creativă este o funcție a creierului diferită de cea care permite definirea ei într-un mod analitic. Obstacolul nu este o problemă, ci relația pe care o aveți cu el. Nu reușiți să o rezolvați atâta timp cât stați cu nasul lipit de el. Soluția constă adesea în a vă depărta și a vă elibera mintea pentru a identifica și a inventa o soluție.
Reinițializarea abordării unei probleme
Atunci când sunteți în fața unei probleme rămâneți adesea blocat fără să găsiți măcar un început de soluție. Acest lucru se explică prin faptul că sunteți prins, chiar încleiat, în situație și rămâneți blocat în emoțional și subiectiv. Luând distanță și înălțime vă schimbați ideile, vă ocupați mintea cu altceva și vă creșteți șansele de a găsi o ieșire. Fie cu un film, un joc sau o plimbare trebuie să vă excitați zonele creierului care ajută creativitatea. Adesea vor fi activități gratuite, în orice caz îndepărtate sau chiar opuse zonei în care se află problema. De fapt vă schimbați punctul de vedere și priviți totul sub un alt unghi, descoperind imediat fisurile în dificultăți, începutul unei treceri, gene de lumină care nu erau vizibile înainte. Împingând totul la extrem, ați putea cere un sfat de la un imbecil…
Explorați un teritoriu necunoscut…
Puteți fi confruntat cu o problemă pe care o cunoaște și altcineva, destul de similară pentru a putea adopta soluția. Dar poate că aceasta nu este totuși cea care vă trebuie. Talentul dumneavoastră de rezolvare a problemei va consta în adaptarea soluției pentru a o cala pe demersul dumneavoastră. Ce organizație sau cine a întâlnit o asemenea problemă? Cum puteți adopta soluția lor la situația dumneavoastră? Nu numai că vă găsiți inspirația examinând acțiunile altora, dar vă confruntați creierul cu alte căi. Adăugând elementele neobișnuite la ecuația sa curentă îl forțați să treacă într-un mod creativ și să analizeze problema pe care nici măcar nu știa cum s-o abordeze.
Făceți-vă propriul brainstorming
Un brainstorming necesită un grup pentru a emite idei. Așteptând să se adune persoanele, încercați să vă faceți singur o mișcare a meningelui sau o supra-activare a creierului. Iată câteva piste pentru a provoca o „furtună” printre neuronii dumneavoastră și a degaja o soluție. Îi puteți da un alt nume, să încercați KO-ul dintr-o lovitură sau să vă bateți joc de el. Trebuie cu siguranță să goniți din minte dogmele și ideile preconcepute, principiile care vă împiedică să vă schimbași modul de a vedea și de a acționa. Eliberați-vă de obișnuință și de gândirea schematică, de blocajele phihologice pentru a întrevedea o manieră de gândire eficientă în raport cu problema, de a o simplifica sau de a schimba ordinea componentelor. Întrebați-vă cum ar face alții, diferiți, sau pur și simplu întrebați-vă cum ar aborda situația un copil. Și dacă nu reușiți, creați-vă rapid un grup de brainstorming.
Aceste idei nu vor soluționa cu siguranță problemele de fiecare dată, dar ele vă vor ajuta creierul să se așeze într-o stare capabilă de găsire a unei soluții. Pentru că soluția există, trebuie doar să vă induceți starea propice pentru eclozare. Așa cum a spus JFK la Universitatea din Washington în iulie 1963: „Problemele noastre au fost create de către om și deci noi le putem rezolva. Posibilitățile noastre nu cunosc limite. Nicio problemă umană nu se află dincolo de capacitățile noastre.”
Directorul de cercetare-dezvoltare – pilot al inovației și rentabilității - Bogdan Buzdugan
6:40 AM, October 2022
[…] Cum să găsiți soluția pentru toate problemele dumneavoastră […]