Blog

Blog
Interviul de recrutare în faţa unui recrutor atipic

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Interviul de recrutare în faţa unui recrutor atipic

Sunteţi gata să răspundeţi la toate întrebările despre parcursul profesional şi aspiraţiile dumneavoastră. Şi totuşi nimic nu este deja câştigat pentru că puteţi da peste un recrutor mai ciudat sau original. Iată câteva soluţii de adoptat pentru a face faţă unor situaţii neprevăzute sau atipice.

Recrutorul pune puţine întrebări

Furnizarea unui răspuns concis la o întrebare precisă vă face să marcaţi câteva puncte. Dar un recrutor care nu pune prea multe întrebări poate să nu aibă la sfârşit un portret complet al competenţelor şi realizărilor dumneavoastră. Ceea ce trebuie să faceţi: dacă primele dumneavoastră răspunsuri nu suscită o dezvoltare a interviului, vindeţi-vă un pic mai mult împărtăşind detalii importante despre etapele semnificative ale parcursului dumneavoastră, motivele pentru care aţi luat o decizie sau alta, cum aţi soluţionat o problemă… Asumaţi-vă complet parcursul dumneavoastră şi prezentaţi-l cu scurte istorii ilustrative mai curând decât sub forma unei mărturii dintr-o singură bucată. Dacă el nu vă mai pune întrebări, veţi găsi mai uşor ocaziile de a vă prezenta dacă vă pregătiţi câteva subiecte care vă pun în valoare competenţele şi le expuneţi în timpul întrevederii. Şi nu uitaţi, puteţi avea şansa de a pune întrebări, bine înţeles, de preferinţă inteligente.

Recrutorul monopolizează discuţia

Monologul recrutorului este o provocare majoră. Dacă îl întrerupeţi sau încercaţi să acaparaţi partea întrevederii care vă revine în mod logic, veţi părea adesea nepoliticos sau chiar grosolan, iar dacă rămâneţi pasiv şi îl ascultaţi, el poate trage concluzia că-şi pierde timpul. În acest caz soluţia constă în a sesiza ocazia de a interveni răspunzându-i. Veţi surmonta monopolizarea discuţiei intercalând realizarea unui proiect pe care l-aţi reuşit, şi care vine în completarea a ceea ce v-a povestit. Nu puteţi realiza prea multe, dar dacă reuşiţi să intercalaţi această realizare, aţi plantat deja o sămânţă în mintea lui, că sunteţi un candidat interesant şi i-aţi dat un motiv sau două pentru a vă suna.

Sunteţi primit de un grup de persoane

Anumite întreprinderi practică interviul în grup, pentru a vă introduce în atmosferă, pentru a vă pune faţă în faţă cu mai mulţi actori ai întreprinderii şi a câştiga timp. Aşezat într-o parte a mesei trebuie să faceţi faţă la trei, patru sau mai mulţi interlocutori aşezaţi în faţa dumneavoastră, ca la tribunal. Dacă nu puteţi schimba procesul de recrutare, puteţi totuşi să-l pregătiţi. Puneţi întrebări când sunteţi chemat la interviu: cum se derulează procesul de recrutare? Pe cine veţi întâlni? Va exista un interviu în grup? Şi pregătiţi-vă din punct de vedere mental pentru a stăpâni un asemenea interviu, în faţa unor interlocutori diferiţi, inclusiv cei care rămân tăcuţi. Pentru a răspunde mai bine, acordaţi-vă un timp pentru a vă aduna ideile, faceţi pauze pentru a vă gândi. Grupul va avea tendinţa de a umple aceste pauze tăcute. Mai ales, în asemenea situaţii, este uşor să cădeţi într-un mod de prezentare standard şi încremenit. Un lucru de evitat în măsura în care întrevederea este şi rămâne o conversaţie oricare ar fi numărul de interlocutori.

Recrutorul vă vinde un pic prea mult postul

Puteţi pica pe un recrutor care vinde postul, întreprinderea sau pe el însuşi. El vorbeşte despre proiecte posibile, de o dezvoltare eventuală, de oportunităţi de evoluţie dacă sunteţi recrutat. Rămâneţi vigilent. El face în aşa fel încât aceste perspective să vă pară deja reale pentru a vă convinge să acceptaţi postul pe baza unor aşteptări nerealiste. Soluţia este de a asculta cu atenţie toate informaţiile privitoare la viitor şi de a cere mai multe explicaţii. Pentru a vă face o idee nu este nevoie să-l interogaţi îndelung pe recrutor. Puneţi doar o întrebare despre fezabilitatea perspectivelor anunţate şi utilizaţi ceea ce ştiţi despre meserie în termeni de responsabilităţi, salarii, ataşament ierarhic, avantaje etc., înainte de a accepta o asemenea muncă.

Recrutorul vă măsoară în afara întrevederii

Recrutorul inteligent vrea adesea să vă cunoască comportamentul înainte de a vă primi. Cum v-aţi comportat la recepţie, dacă v-aţi adresat persoanei care v-a primit într-o maieră respectuoasă şi coerentă. Soluţia este să arătaţi ce aveţi mai bun în toate etapele procesului. La telefon, în mesajele scrise, cu asistenta care a făcut programarea interviului, în hol în timp ce aşteptaţi. Faceţi o impresie bună tuturor. Chiar dacă întâlnirea a fost modificată de trei ori în aceeaşi zi, rămâneţi politicos şi înţelegător. Fără să vreţi, aceasta poate fi o punere în scenă perspicace care vă pune sub lumina reflectorului personalitatea. Arătaţi-vă cel care sunteţi cu adevărat în permanenţă, este cel mai bun mijloc de a convinge un recrutor.

Alte articole recomandate:

Interviul de recrutare – cum să răspunzi la întrebarea „Care sunt cele mai bune aptitudini ale tale?”

CV-ul – inamicul nostru

Întrebări pe care și le pun recrutorii în timpul interviului

Cum să rezistăm păcatelor capitale ale recrutării

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *