Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Modestia și arta leadership-ului

Modestia este unul dintre factorii determinanți în leadership pentru că ea permite crearea unui mediu primitor și vă conduce spre însușirea criticilor și recunoașterea greșelilor. Să ne concentrăm pe motivele care militează în favoarea adoptării unui stil de leadership dezinteresat.

Nu aveți toate răspunsurile

Într-un context tehnic și economic din ce în ce mai complex, nimeni nu mai are toate răspunsurile. Modestia este cea care trebuie să caute să vadă ce puteți face împreună cu colaboratorii pentru rezolvarea problemelor. Modestia devine prudență și vă conduce spre schimburi cu ceilalți pentru a vă asigura că dispun de toate informațiile necesare pentru o decizie în interesul echipei. Nimeni nu are răspunsuri pentru orice, chiar dacă sunteți într-o meserie de mulți ani. Colaboratorii dumneavoastră își doresc să lucreze pentru un șef care le apreciază opiniile și nu le ignoră. Cu un comportament modest, le puteți cere fără probleme să vă ajute dacă situația o impune. Lor le place să se simtă unici și să fie recunoscuți pentru talentele și competențele pe care le aduc, împărtășind cu colegii punctele comune importante. Atunci când recunoașteți cu modestie că nu aveți răspuns pentru tot, le asigurați un spațiu în care vă pot propune soluții și creați un sentiment de interdependență.

Împărtășiți greșelile și soluțiile

Un comportament altruist și dezinteresat vă conduce spre însușirea criticilor și admiterea greșelilor dumneavoastră. Este dificil să fii transparent și deschis, chiar și aceia care se consideră modești nu vor să dea impresia că s-au înșelat. Împărtășirea unei greșeli ca pe un moment propice învățării înseamnă acceptarea propriilor imperfecțiuni și pe cele ale altora. Avem cu toții tendința de a ne apropia de colegii care au aceleași slăbiciuni. Atunci când împărtășiți cu colegii dumneavoastră proprii pași greșiți și ce trebuie făcut pentru a nu călca în aceleași străchini, le câștigați încrederea.

Nu cereți ca totul să treacă prin dumneavoastră

Poate că vreți să controlați totul. Sunt anumite lucruri pe care nu le puteți ști dinainte și nici nu le puteți anticipa corect. Trebuie să vă obișnuiți să faceți un pas înapoi și să discerneți bine momentul în care trebuie să interveniți și mai ales când trebuie să-i lăsați în pace fără să impuneți ca totul să treacă pe la dumneavoastră. Comportamentul dumneavoastră altruist îi va incita să adopte un comportament loial față de echipă pentru că se simt mai integrați.

Evaluați-vă acțiunile trecute și corectați-le pentru viitor

Ca multe alte competențe din leadership, modestia nu apare ușor la toată lumea. Trebuie să vă angajați într-o analiză a acțiunilor trecute. Un mijloc eficient este de a scrie un jurnal în care să relatați ce a mers bine și ce ați fi putut face mai bine. Vă puteți perfecționa studiindu-vă propriile acțiuni. Fără modestie nu sunteți capabil să progresați.

Lăsați-vă echipa să lucreze mai bine decât dumneavoastră

Coordonarea echipelor în detaliu le doboară moralul și nu este semnul unei mari modestii. Alegeți-vă colaboratori buni, cât mai buni, formați-i și lăsați-i să-și facă treaba. Trebuie o anumită modestie pentru a admite că nu sunteți cel mai bun peste tot și chiar că anumite persoane fac un anumit lucru mai bine decât dumneavoastră. Ca lider modest, acceptați acest adevăr și lăsați-i pe ceilalți să lucreze autonomi fără a vă amesteca. Din contră trebuie să fii puternic și curajos pentru a practica modestia. Chiar dacă vă este puțin teamă de rezultat, lăsați-i! Aduceți-vă aminte: „curajul nu este absența fricii, ci înțelegerea că există lucruri mai importante decât aceasta”. (Îmi cer scuze, dar nu mai țin minte cine a spus acest lucru chiar dacă este unul dintre citatele mele preferate.)

Articole complementare recomandate:

Comportamente nepotrivite pentru un lider

Ce înseamnă să fii lider inovator în ziua de azi

Puterea de a nu face nimic pentru a fi mai performant

Despre poezie şi afaceri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *